Végre felnyitották a titokzatos szarkofágot, ami lázban tartotta a világot

A tudósokat meglepte a kétezer éves kőkoporsó tartalma.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-20 17:25

Fotó: MTI/EPA/Egyiptomi mûemlékvédelmi minisztérium

Az Alexandria közelében lévő Szidi Gaber körzetben csütörtökön felnyitották azt a mintegy kétezer éves fekete gránit szarkofágot, amelyet még július elején találtak meg a kutatók, és tartalma az egyiptomi és a nemzetközi médiában is nagy érdeklődést keltett – írja az MTI az egyiptomi régészeti minisztérium beszámolója alapján.

A Ptolemaida-dinasztia idejéből származó lepecsételt kőkoporsóra három héttel ezelőtt bukkant rá egy régészcsoport ötméteres mélységben egy házépítés engedélyeztetéséhez szükséges vizsgálat alkalmával. A faragvány az alexandriai térségben ezidáig felfedezett szarkofágok legnagyobbika (185 cm magas, 265 cm hosszú és 165 cm széles). A fedelet az aljhoz ragasztó, malterszerű kötőanyag sértetlensége arra utal, hogy a koporsó két évezreden át háborítatlanul pihent a föld mélyén.

Fotó: MTI/EPA/Egyiptomi mûemlékvédelmi minisztérium

A mintegy 2 ezer éves, 30 tonnás szarkofágban nagy meglepetésükre csupán három széthullott emberi csontvázat és némi szennyvizet találtak. Azok a feltételezések tehát sajnos nem igazolódtak be, hogy egy ősi uralkodó maradványai kerülnek elő.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője eleinte úgy vélte, hogy a szarkofág talán egy gazdag családé lehetett, amely a ptolemaioszi korszakban élt. A régészeti minisztérium egy későbbi közleményben jelezte, hogy első vizsgálataik alapján feltehetően három harcos csontmaradványait rejtette a súlyos kőtömb. A leletet további vizsgálatoknak vetik alá, hogy többet tudjanak meg róla.

Mai nap hírei

Vállfájdalomért egy kis tömlő a felelős?

napidoktor.hu13 órája

Már a Google Maps is mutatja a koronavírus terjedését

gsmring.hu15 órája

Eszedbe ne jusson megenni másnap a rizst - Komoly gondok származhatnak belőle

femcafe.hu15 órája

Minden idők egyik legdurvább hackertámadása érte Magyarországot

ezalenyeg.hu15 órája

Szlovákiában átbillent a járványmérleg nyelve

demokrata.hu16 órája

10 zseniális ötlet a cipők tárolására

napmintnap.com16 órája

David Attenborough megdöntötte Jennifer Aniston tavalyi Guinness-rekordját

igenyesferfi.hu18 órája

Szórakozásból vert szét teljesen egy kocsit négy fiatal Monoron

168ora.hu18 órája