Kiemelt Hírek 2018. július 20.

Végre felnyitották a titokzatos szarkofágot, ami lázban tartotta a világot

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 20.
A tudósokat meglepte a kétezer éves kőkoporsó tartalma.

Az Alexandria közelében lévő Szidi Gaber körzetben csütörtökön felnyitották azt a mintegy kétezer éves fekete gránit szarkofágot, amelyet még július elején találtak meg a kutatók, és tartalma az egyiptomi és a nemzetközi médiában is nagy érdeklődést keltett – írja az MTI az egyiptomi régészeti minisztérium beszámolója alapján.

A Ptolemaida-dinasztia idejéből származó lepecsételt kőkoporsóra három héttel ezelőtt bukkant rá egy régészcsoport ötméteres mélységben egy házépítés engedélyeztetéséhez szükséges vizsgálat alkalmával. A faragvány az alexandriai térségben ezidáig felfedezett szarkofágok legnagyobbika (185 cm magas, 265 cm hosszú és 165 cm széles). A fedelet az aljhoz ragasztó, malterszerű kötőanyag sértetlensége arra utal, hogy a koporsó két évezreden át háborítatlanul pihent a föld mélyén.

Fotó: MTI/EPA/Egyiptomi mûemlékvédelmi minisztérium

A mintegy 2 ezer éves, 30 tonnás szarkofágban nagy meglepetésükre csupán három széthullott emberi csontvázat és némi szennyvizet találtak. Azok a feltételezések tehát sajnos nem igazolódtak be, hogy egy ősi uralkodó maradványai kerülnek elő.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője eleinte úgy vélte, hogy a szarkofág talán egy gazdag családé lehetett, amely a ptolemaioszi korszakban élt. A régészeti minisztérium egy későbbi közleményben jelezte, hogy első vizsgálataik alapján feltehetően három harcos csontmaradványait rejtette a súlyos kőtömb. A leletet további vizsgálatoknak vetik alá, hogy többet tudjanak meg róla.

Keresés az oldalon