Kiemelt Hírek 2018. június 29.

Vége az áfacsalásnak?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 29.
Hamarosan akár 10 százalék alá is csökkenhet az adóelkerülés egy új jogszabálynak köszönhetően, amely során elektronikusan kell rögzíteni a vállalkozásoknak a saját számlákat.

Július 1-től változnak a számlázásra vonatkozó szabályok, vasárnaptól minden olyan számláról, ami 100 ezer forintnál több áfát tartalmaz elektromos úton kell adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) számára. Az új rendszerre felkészített számlázóprogramok automatikusan küldik majd az adatokat a NAV-hoz – olvasható a Portfolio.hu cikkében.

Nem csak az elektronikusan számlázóknak lesz kötelező az adatszolgáltatás, a számlatömböt használókra is vonatkozik ez a jogszabály. Nekik félmillió forint áfa tartalom alatt öt, félmilló fölött egy napon belül kell feltölteniük az adatokat a NAV által meghatározott felületre.

A piacon egyébként több számlázóprogram is alkalmas arra, hogy megfeleljen az új előírásoknak, de a cégek és a magánszemélyek a NAV által fejlesztett ingyenes számla szoftvert is használhatják, ami számos további, pénzügyet segítő szolgáltatást biztosít.

Az új rendelkezés amellett, hogy segíti a gazdaság fehérítését, várhatóan növeli az államkassza bevételeit, továbbá jelentős terheket vesz le a vállalkozásokról.

Keresés az oldalon