Vége az áfacsalásnak?

Hamarosan akár 10 százalék alá is csökkenhet az adóelkerülés egy új jogszabálynak köszönhetően, amely során elektronikusan kell rögzíteni a vállalkozásoknak a saját számlákat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-29 13:27

Fotó: thinkstockphotos.com

Július 1-től változnak a számlázásra vonatkozó szabályok, vasárnaptól minden olyan számláról, ami 100 ezer forintnál több áfát tartalmaz elektromos úton kell adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) számára. Az új rendszerre felkészített számlázóprogramok automatikusan küldik majd az adatokat a NAV-hoz – olvasható a Portfolio.hu cikkében.

Nem csak az elektronikusan számlázóknak lesz kötelező az adatszolgáltatás, a számlatömböt használókra is vonatkozik ez a jogszabály. Nekik félmillió forint áfa tartalom alatt öt, félmilló fölött egy napon belül kell feltölteniük az adatokat a NAV által meghatározott felületre.

A piacon egyébként több számlázóprogram is alkalmas arra, hogy megfeleljen az új előírásoknak, de a cégek és a magánszemélyek a NAV által fejlesztett ingyenes számla szoftvert is használhatják, ami számos további, pénzügyet segítő szolgáltatást biztosít.

Az új rendelkezés amellett, hogy segíti a gazdaság fehérítését, várhatóan növeli az államkassza bevételeit, továbbá jelentős terheket vesz le a vállalkozásokról.

Mai nap hírei

Koronavírus – A fertőzés új mechanizmusát fedezték fel szegedi kutatók

napidoktor.hu3 órája

Áttörést jelenthet a koronavírus kezelésében a szegedi kutatócsoport felfedezése

igenyesferfi.hu3 órája

4 csillagjegy, akik nagyon nehezen nyílnak meg az érzéseikkel kapcsolatban

joy.hu12 órája

Aktuális teendők a dióval, a szőlővel és a buxussal

agroinform.hu14 órája

Állami támogatások a fantomházak lakói után

szabadeuropa.hu15 órája

Teljesíthetetlen kibocsátási célokat szab az EU az autógyártóknak

autopro.hu16 órája

Fotók: bekamerázták a luxusvillát, ahol Rogán él

ezalenyeg.hu17 órája

Örményország teljes katonai mozgósítást rendelt el

demokrata.hu18 órája