Varga Mihály: a védelem költségvetése lesz a jövő évi

Startlap - Startlap
Kormányinfón tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési tervezetről.

“A jövő évi költségvetés a védelem költségvetése lesz, ami arra épít, hogy az eddig elért eredményeinket meg tudjuk őrizni”- fogalmazott Varga Mihály a csütörtöki kormányinfón.

Mint mondta, a honvédelmi alap megerősödik a 2024-es honvédelmi kiadások meghaladják majd a GDP két százalékát, azaz 1300 milliárd forintnyi kiadással számolnak– ,

maradnak a családi adókedvezmények, a rezsivédelmi alap forrásait is biztosítják, marad az inflációkövető nyugdíjemelés és megtartják 13. havi nyugdíjat is.

Jövőre 4 százalékos gazdasági növekedést terveznek a költségvetésben. Varga Mihály szerint csökkenhet az államháztartási hiány, éves szinten 2,9 százalékos hiánnyal terveznek. Mint mondta, 66,7 százalékos államadóssággal számolnak, az infláció pedig hat százalék körül alakul majd a kormány szerint. A 2024-es költségvetésben 250 milliárd forint lesz a központi tartalék. Az is kiderült, hogy 385 forintos euró árfolyammal számoltak a jövő évi tervezetben.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy megmaradnak jövőre is az extraprofit-adók, de látnak arra lehetőséget, hogy a jelenlegi szinthez képest csökkenjenek.

Marad a 25 év alattiak szja-mentessége is.

Varga Mihály után Gulyás Gergely vette át a szót, mint mondta, Magyarország  anélkül is képes a költségvetési hiány csökkentésére, hogy kivezesse a rezsivédelmi támogatásokat, így azok is maradnak. 

További részletek, percről percre tudósítás a kormányinfóról itt.

Címlapfotó: MTI/Kovács Attila

Ez is érdekelhet

képcím

Csütörtöktől érkeznek az emelt nyugdíjak

képcím

Varga Mihály bejelentette: nyugdíjemelés várható

képcím

Péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és a...