Változnak a csok, a jelzáloghitel-elengedés és a babaváró költségszabályai

Startlap - Startlap
Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, amelynek értelmében április 29-től változik módosul az állam által fizetendő költségtérítés, valamint az állami kamattámogatás és a büntetőkamat mértéke. Délelőtti hírösszefoglaló.

Változnak a csok, a jelzáloghitel-elengedés és a babaváró költségszabályai

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében április 29-étől másként határozzák meg a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a lakásáfa-visszatérítési támogatás, a jelzáloghitel-elengedési támogatás és a babaváró támogatás után államilag fizetendő költségtérítését. Az állami kamattámogatás és a büntetőkamat mértéke is változik. További információkért katt ide.

Oroszország támadást indított Donbászban, fordulatot vett a háború Macron szerint

Az ukrán vezérkar hétfőn jelentette be, hogy Oroszország megindította kelet-ukrajnai offenzíváját, Emmanuel Macron visszamenne Kijevbe, hogy “valami hasznosat vigyen magával”, az oroszok visszaállítottak egy Lenin-szobrot egy elfoglalt ukrán városban, amerikai kormánytag érkezhet Ukrajnába, de – Zelenszkij kérésével ellentétben – nem Joe Biden lesz az. Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre.

A magyar kormány durván megsarcolja azokat, akiknek alacsony a fizetése

Az Eurostat frissített, tavalyi évi adóterhelésre és adóékre vonatkozó statisztikájából látszik, hogy a magyar egykulcsos rendszer az átlagnál jobban terheli a fizetéseket, az alacsonyabb béreket pedig európai viszonylatban kiemelkedően magas sarccal sújtják. A helyzet egyedül Romániában rosszabb. Részletek.

Mennyi uniós támogatást bukhat el Magyarország?

Miközben a többi tagállam leginkább azzal foglalatoskodik, hogyan ütemezze a kifutó, illetve közben elindult új forrásokból megvalósítható projekteket, Orbán Viktor választási győzelme után nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt, ha nem jönnek az uniós összegek, akkor akár kötvénykibocsátással szereznek pénzt.

Aurelien Meunier/Getty Images

A 2021-2027-es költségvetésből azért nem érkezik pénz, mert még nem írták alá a partnerségi megállapodásokat, a helyreállítási alapból pedig azért nem, mert nem fogadták el a magyar felhasználási terveket. Az, hogy mikor és mennyi támogatást veszíthetünk el, még vita tárgyát képezi. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

A GVH vizsgálat nélkül engedélyezte, hogy Tiborcz beszálljon Budapest legnagyobb ingatlanvállalkozásába

A Gazdasági Versenyhivatalnak egy hét sem kellett, benne a négynapos hétvégével, és áldását adta a miniszterelnök veje érdekeltsége számára, hogy bevásárolja magát a Kopaszi Gát Kft.-be, amely a Mol-torony építését is intézi. Részletek.

Színházba indult a magyar nő, akinek holttestét egy táskában találták meg New Yorkban

Az 51 éves nő régóta az Egyesült Államokban élt, egy gazdag férfihoz ment hozzá, és egy kétmillió dollár értékű házban lakott. Az áldozat édesanyja megszólalt. Részletek.

Félmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de már alig lehet időpontot foglalni Budapesten

Míg korábban egy-két héten belül akadt szabad időpont, jelenleg akár két hónapot is várni kell állampolgári kötelességeinkkel a kormányablakokban, hogy sorra kerülhessünk. A rendkívüli mértékben megnövekedett várakozási idő hátterében a kormány által a járványügyi veszélyhelyzet részeként elrendelt intézkedés áll, amelynek keretében az okmányok érvényességét meghosszabbították. Arra mintha már senki sem gondolt volna, hogy az okmányok lejártával mindenki egyszerre akar majd ügyintézni, pedig nem lett volna nehéz elkerülni a rohamot. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Nézőpont: Márki-Zayt és Gyurcsányt egyformán felelősnek tartják a választási vereségért 

MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzet által ismertetett felmérés során az aktív szavazók mondhatták el, ki, illetve mi az oka szerintük az ellenzéki összefogás rossz választási eredményeinek. Ugyan Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert szinte pontosan ugyanannyi válaszadó hibáztatta, abban már eltérés mutatkozott, hogy mennyire komoly felelősséget tulajdonítanak nekik. A kutatás eredményeit erre a linkre kattintva ismerheted meg.

Koronavírus itthon: több mint 100 beteg hunyt el a hétvégén

Megérkeztek az elmúlt öt nap hivatalos magyar járványügyi adatai az elhunytak, kórházi kezeltek, fertőzöttek és oltottak számának alakulásáról. Íme.

Ennél már csak melegebb lesz a héten

Enyhébb levegő áramlik hazánk térsége fölé, amelynek hatására a hőfokok feljebb kúsznak, ugyanakkor továbbra is van kilátás kisebb csapadékra. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTVA/Bizományosi/Róka László)

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Változik a kormányablakok nyitvatartása hétfőtől

képcím

Tíz gyerek sérült meg az M1-es tömegbalesetben - képeken a hét...