Utálta Columbo szerepét, pedig milliók imádták érte

91 éve született Peter Falk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-16 09:26

Forrás: Wikipédia

Finoman szólva nem hozta a tipikus hollywoodi sztár „kötelező” hozzávalóit: nem jóképű, nem elegáns, nem vagány és nem is egy tesztoszteron-bomba. Columbo hadnagy mégis olyan népszerűségre tett szert hazánkban, hogy szobrot is állítottak neki Budapesten. Igaz, ebben az a máig tisztázatlan legenda is erősen közrejátszott, hogy megszemélyesítőjének, Peter Falk-nak magyar gyökerei vannak.

Tény, hogy a színész – aki 2011-ben hunyt el – kelet-európai zsidók leszármazottja, de ezen belül sok részlet nem tisztázott, az viszont igen, hogy a magyarok híressé vált Falk Miksájához csak névrokonság fűzi.

Háromévesen egy daganatos betegség következtében elvesztette a jobb szemét, emiatt sok szereptől elesett, mert nem akartak a producerek egy félszemű színészt alkalmazni, de ő többször tréfálkozott ezzel: egy baseballmeccsen például kivette üvegszemét, és cinikusan a bíró tenyerébe nyomta, hogy az jobban lásson pályán.

Gyerekkorától CIA-ügynöknek készült, ez a való életben nem jött össze, helyette viszont a filmvásznon nyomozhatott.

1968-ban kapta meg Columbo szerepét, beindult a karrierje és egy világ szerette meg a kissé bogaras hadnagy karakterét. Peter Falk viszont kifejezetten utálta, az első rész után három évig tartott, mire rábeszélték a folytatásra, összesen 69 epizód készült.

A sorozat egy válást és egy új szerelmet is hozott számára, a forgatásokon ismerkedett meg Shera Danese színésznővel, aki miatt elhagyta első feleségét.

Utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett, egy idő után már családtagjait sem ismerte fel és magáról is elfelejtett mindent. Felesége gyámság alá helyeztette, hogy megvédje, végül 2011. június 23-án, 84 évesen halt meg.

Ötször elnyerte az Emmy-díjat (Columbo megformálásáért négyszer), illetve egyszer a Golden Globe-díjat. Két korai mozifilmjéért az 1960-as évek elején kétszer Oscar-díjra jelölték.

 

 

Forrás: Wikipedia

Mai nap hírei

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu12 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu13 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu14 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu16 órája

Az erősen fertőző madárinfluenza-típus jelent meg Magyarországon

agroinform.hu16 órája

Megint felhívja a figyelmet magára Berki Krisztián: ezúttal Dubajban

ifaktor.hu17 órája

Politikai válságot okozhat az Európai Bizottság erélytelensége

demokrata.hu19 órája

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

konyvesmagazin.hu20 órája