Kiemelt Hírek 2018. június 17.

Ünnepel a South Parkos Kyle hangja, Dolmány Attila

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 17.
Ha az utcán jönne szembe, nem biztos, hogy megismernénk, de a hangját hallva egészen biztosan zavarba jönnénk. Dolmány Attila a South Park és a Family Guy magyar változatának közreműködőjeként az egyik legismertebb szinkronhanggá nőtte ki magát kis hazánkban. Június 17-én tölti be 43-dik életévét. 

Eredetileg matematika-fizika szakos tanárnak készült, majd mégis elcsábította a színház és a film világa. A Madách színházban, szakképzetlen statisztaként kezdte a pályát Kerényi Imre irányítása alatt, majd nem sokkal később, a megboldogult Pannónia filmstúdióban kapott szinkronszerepeket. 1997-ben végül felvették a Színművészeti Főiskolára és 2001-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Első társulata a Budapesti Kamaraszínház volt, ahol annak megszűnéséig játszott.

Jelenleg főleg szinkronizál és narrál, valamint az HBO filmcsatorna és a Sláger TV hivatalos hangja.

Legismertebb szinkronszerepei a már említett rajzfilmsorozatok, de dolgozott többek között a Kés/alatt, a 24, A mentalista, a Gengszterkorzó, a Jóbarátok, a CSI: New York, a Drót, a Gyilkos számok, a Nancy ül a fűben, a Született feleségek című népszerű sorozatokban is.

Számtalan tv- és mozifilm-szereplőnek is ő kölcsönözte a magyar hangját, dolgozott vígjátékokon, krimiken és thrillereken is, ezek közül csak néhány példát ragadnánk ki: Holtak hajnala, Dirty Dancing 2., Traffic, A Kaptár 2. és 3., A Bourne-rejtély és A Bourne-csapda, Underworld, Szörnyek keringője, Vasember, Drágán add az életed, Apokalipszis most, Ocean’s twelve stb.

Számtalan szinkronmunkája mellett a színházat sem hanyagolja el, sőt, a rendezői széket is kipróbálta már (Díszítők, Arany emlékműsor). Dolmány Attila gyermekelőadásokban is előszeretettel vállal szerepet, így a Játékszín Gombóc Artúr és Süsü, a sárkány előadásaiban is láthatjuk.

Keresés az oldalon