Ungváry Krisztián: A Nemzetközi Beruházási Bank beengedése nettó hazaárulás

A történész úgy véli, hogy a pénzintézet vezetőinek nagy része fedésben dolgozó hírszerző.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-13 10:36

Ungváry Krisztián MTI Fotó: Kallos Bea

Tejesen nyilvánvaló, hogy az egykor a KGST bankjaként működő, majd újraaktivált Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrája (vagyis az orosz kémhálózat része – a szerk.) Az pedig, hogy ez a bank Budapestre teszi át a székhelyét és gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet, a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető ügy. A többi között erről beszélt a Népszavának Ungváry Krisztián történész azután, hogy a lap megírta: kalandfilmbe illő élete volt az IIB élére delegált Nyikolaj Koszov szüleinek, akik évtizedeken át az orosz titkosszolgálat elitjébe tartoztak.

Nem nehéz összerakni a képet

Ungváry Krisztián elmondta, hogy a konkrét ügyet ugyan nem kutatta, de ismerve ennek a rendszernek a működését egyértelmű, hogy a bank vezetőinek, illetve munkatársainak jelentős része alighanem fedett hírszerző, s „ezen nincs mit szépíteni”. Ahhoz persze, hogy ezt bizonyítani lehessen, be kellene jutni az orosz titkosszolgálati irattárba és le kellene fényképezni ifjabb Nyikolaj Koszov személyi dossziéját, amit nyilván nehezen lehetne kivitelezni. Ugyanakkor elég sok tényfeltáró cikk jelent meg az utóbbi időben arról, hogy az orosz hírszerzés hogyan működik. Ennek a banknak a tevékenysége a sajtóból többé kevésbé ismert, ezek után körülbelül annyira nehéz összerakni a képet, mint Mészáros Lőrinc közbeszerzéseinél és gazdagodásánál.

Oroszország érdeke az Unió bomlasztása

Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza. Moszkva számára az EU egy ellenséges politikai szövetség, és számtalan eset van az utóbbi időben arra, amikor aktívan az unió ellen léptek fel, választásokat befolyásoltak, sőt, gyilkosságokra is volt példa

– fejtette ki a történész, aki szerint ezek után arra a kérdésre is egyértelmű a válasz, hogy az IIB Budapestre költözése veszélyezteti-e a magyar nemzetbiztonságot.

Nettó hazaárulás

Ungváry Krisztián kizártnak tarja, hogy a kormány ezeket a körülményeket ne mérlegelte volna, amikor döntött a Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről: „Sok mindent el lehet képzelni a Fideszről és Orbán Viktorról, de azt semmiképp sem gondolnám, hogy buta emberekről van szó”. Ez a történet inkább azzal függ össze, hogy a magyar politikai vezetés nem veszi komolyan az európai unós és NATO-tagságunkból adódó szövetségesi kötelmeket. Ezek után fogalmazhatok úgy is, hogy az orosz bank beengedése nettó hazaárulás – fogalmazott Ungváry Krisztián.

Mai nap hírei

Mutatjuk, melyik nap várható a legtöbb eső

kiderul.startlap.hu6 órája

Szupercellák is kialakulhatnak, másodfokú figyelmeztetés érvényes

kiderul.startlap.hu7 órája

Vadai: szánalmas a kormány hisztihadjárata

demokrata.hu8 órája

Dobó Kata kislányáról posztolt, elolvadsz ha meglátod

femcafe.hu9 órája

Három csillagjegy, akik az év második felében nagy eséllyel meggazdagodnak

femcafe.hu10 órája

„Mintha az Úr napja már itt volna” – Világégés és újrakezdés a történelem során

wmn.hu11 órája

Idén nem okoz csalódást Medárd

kiderul.startlap.hu14 órája

Gyász: elhunyt a Szomszédok sztárja, Földi Teri

femcafe.hu21 órája