Ukrán menekültek Magyarországon: új rendeletet kellett kiadni

Startlap - Startlap
Háborús bűnössé nyilvánította Putyint az amerikai szenátus. Újabb orosz tábornok esett el a harcokban. Az orosz néphez szólt Zelenszkij. Az ukrán-orosz válság hírei.

Ukrán menekültek Magyarországon: új rendeletet kellett kiadni

Három napig sem állta az élet próbáját Kásler Miklós rendelete, amely március 9-én szabályozta, hogy miként juthatnak egészségügyi ellátáshoz az ukrajnai orosz invázió elől menekülők. Két nappal később az Emmi vezetője új rendeletet adott ki, amelynek részleteit ez a cikk közli.

Eddig másfél millió ukrán gyerek vált menekültté

Az ENSZ nyilvántartása szerint a háború kezdete óta másfél millió ukrán gyerek vált menekültté, azaz naponta mintegy 75 ezren veszítik el otthonukat. Részletek.

Háborús bűnössé nyilvánította Putyint az amerikai szenátus

PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az amerikai szenátus kedden egyhangú szavazáson háborús bűnössé nyilvánította Vlagyimir Putyint – jelentette a Reuters. A szenátus egyben arra biztatta a hágai Nemzetközi Bíróságot és más országokat, hogy vizsgálják ki, az orosz hadsereg követett-e el háborús bűnöket Ukrajna területén. (24.hu)

Kína amerikai nagykövete: Álláspontunk objektív és pártatlan

Csin Gang kijelentette: álhír az, hogy Kína előre tudott volna az orosz invázióról, ahogy az is, hogy országa beleegyezett vagy hallgatólagosan támogatta volna a háborút. A nagykövet ismertette Kína álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, és Tajvan jövőjéről is határozott elképzelést vázolt fel. A cikk itt folytatódik.

Újabb orosz tábornok esett el a harcokban

A tengerparti Mariupol ostroma közben meghalt az orosz támadók egyik tábornoka, Oleg Mitjajev – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója kedd éjszaka a Telegram közösségi oldalon. A tanácsadó egy fényképet is közölt, amelyen állítása szerint az elhunyt vezérőrnagy látható. Részletek.

Oroszokhoz, oroszul szólt kedd éjszakai beszédében Zelenszkij

Videós üzenetet intézett nem csak Ukrajna, hanem Oroszország népéhez kedd éjjel Volodimir Zelenszkij.

Mondjanak fel! Néhány hónap munka nélkül jobb, mint egy egész élet nemzetközi vádemelés alatt

– üzente az orosz tisztviselőknek. Az ukrán elnök bizakodó a béketárgyalásokkal kapcsolatban. Bővebben.

“Olyan szövetségesekkel, mint ők, meg fogjuk nyerni a háborút”

MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Kedden Kijevbe látogatott Jarosław Kaczyński egykori, Mateusz Morawiecki jelenlegi lengyel miniszterelnök, valamint Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén kormányfő, hogy támogatásukról biztosítsák Ukrajnát és Volodimir Zelenszkij államfőt. A megbeszélésen a látogatók tájékozódtak az aktuális helyzetről, majd sajtótájékoztatót tartottak, amelynek részleteit ez a cikk foglalja össze.

13 év börtönbüntetés várhat Alekszej Navalnijra

Az Alekszej Navalnij ügyében eljáró orosz ügyész 13 év börtönbüntetést kért a bíróságtól az ellenzéki politikusnak egy szigorú büntetőkolónián – írja a Guardian. Putyin legnagyobb ellenzéki riválisát egy újabb csalási ügy miatt ítélnék 13 év börtönre és 1,2 millió rubel pénzbüntetésre. Részletek.

“Egyetlen vágyunk, hogy Putyin tűnjön el az országunkból a katonáival együtt, hogy hazamehessünk”

Ukrajna számos pontjáról érkezőkkel beszélt a Telex Ungváron. Kárpátalja megyeszékhelye megtelt menekültekkel, mondta a polgármestere, a lap pedig megnézte a várost és azt, hogyan kezelik a menekülteket a vasútállomástól a tömegszálláson át egészen egy városszéli hotelig. A riportot itt találod.

Élő közvetítés a háború 21. napjáról itt.

 

Címlapkép: Az ukrán-orosz háború elől Ukrajnából menekülő emberek érkeznek a beregsurányi polgármesteri hivatalban kialakított segítségpontra 2022. március 8-án. (MTI/Balázs Attila)

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Ursula von der Leyen elmondta, hány fokkal kell lejjebb csavarni a...