Kinevezték az új magyar nagykövetet Kijevben

Startlap - Startlap
Az új magyar nagykövet háború idején, ráadásul az ukrán-magyar viszony feszültségekkel tarkított időszakában veszi át a kijevi posztot.

Heizer Antal váltja a kijevi nagykövetség élén Íjgyártó Istvánt, aki 2018 óta töltötte be ezt a pozíciót – írja a Magyarnemzet.hu

Az új magyar nagykövet 1986-ban szerezte meg diplomáját a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében, majd egyebek között Kínában, Szlovákiában, Kazahsztánban és Albániában volt már nagykövet.

 

A 2000-es években pedig a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalának volt a vezetője. A most váltott nagykövet, a kárpátaljai származású Íjgyártó István korábban moszkvai nagykövet, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is volt. 

 

Az új magyar nagykövet háború idején, ráadásul az ukrán-magyar viszony feszültségekkel tarkított időszakában veszi át a kijevi posztot. Az ukrán fővárosban tartott ceremónián, amelyet a tradícióknak megfelelően a Szófia nemzeti emlékparkban tartottak, Heizer Antal mellett Franciaország, Nagy-Britannia, Kanada, Észtország, Szlovénia és az Európai Unió új kijevi nagykövete is átadta a megbízólevelét az ukrán elnöknek.

Ez is érdekelhet

képcím

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az...

képcím

Orbán Viktor: Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa, ezért...

képcím

Vera Jourová: Képtelen vagyok előre látni, Orbán Viktor minek...