Ukrajna találgatja, mit kért Putyin Orbántól a gázért cserébe

Startlap - Startlap
Heves harcok zajlanak Bahmut környékén; tízmillió felett az Ukrajnát elhagyók száma; óriási fordulat jöhet Németországban; újabb rendelet az orosz oligarchák ellen. Az ukrán-orosz válság hírei.

Ukrajna találgatja, mit kért Putyin Orbántól a gázért cserébe

Az orosz propaganda fogásainak ellensúlyozására létrejött ukrán kommunikációs kormányszerv több népszerű orosz propagandaállítást helyezett más megvilágításba legutóbbi kiadványában, amiben hosszasan foglalkoztak a magyar kormány Moszkvához való törleszkedésével is. A hvg.hu cikkét itt olvashatod.

Sojgu: Hat Himars és öt Harpoon rakétaindítót semmisített az orosz hadsereg

Hat HIMARS és öt Harpoon rakétaindítót semmisített az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy katonai vezetőkkel megtartott keddi videokonferencián. Részletek.

Heves harcok zajlanak Bahmut környékén

Heves harcok zajlanak a donyecki térségben található Bahmut körül az ukrán és az orosz csapatok között – közölte az ukrán vezérkar kedden. A cikk itt folytatódik.

Tízmillió felett az Ukrajnát elhagyók száma

Már több mint 10 millióan hagyták el Ukrajnát az orosz offenzíva kezdete óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi bejelentése szerint – közölte az MTI. A szervezet összesítése szerint mostanáig összesen 10 107 957-en lépték át az ukrán határt. Az UNHCR júliusi felmérése szerint a külföldre menekült ukrajnaiak kétharmada egyelőre nem gondol a hazatérésre. (24.hu)

Óriási fordulat jöhet Németországban: mégsem zárják be az atomerőműveket?

STEFAN PUCHNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz-ukrán háború miatt megtorpanni látszik Németország energiapolitikájának új alapokra helyezése. Bár a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa óta igyekeztek átállítani a gazdaságot a megújuló energia használatára, az orosz gázimport bizonytalanságai miatt most mégis felvetődött a még működő német atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása, sőt a korábban leállított reaktorok újraindítása. A 24.hu cikke.

Az ukránok 752 esetben nyomoznak hazaárulás és kollaboráció miatt

Az ukrán állambiztonsági szolgálat közölte, hogy 752 esetben nyomoz hazaárulás és kollaboráns tevékenység miatt. A legtöbb esetet Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókban dokumentálták. Részletek.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy atomerőműveket használ “nukleáris pajzsként”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelezte, hogy az Egyesült Államok „mélyen aggódik” az Ukrajna legnagyobb atomerőművénél állomásozó orosz csapatok miatt. Az ukrán erők nem tudják viszonozni a tüzet a zaporizzsjai erőmű területéről támadó orosz erőkre, hiszen ezzel egy nukleáris katasztrófa előidézését kockáztatnák. Bővebben.

Naponta indítanák a gabonával megrakott hajókat Ukrajnából

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kedd éjszakára várják az isztanbuli kikötőbe az első gabonával megrakott hajót Ukrajnából – idézte a török fővárosban működő, az ukrán gabonaexport újraindítását szolgáló koordinációs központ illetékesét a Guardian. A jármű az előzetes tervek szerint hajózik a török főváros felé. A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajó Isztambul után tovább megy a libanoni Tripoli felé. (24.hu)

Három ember halt meg evakuálás közben egy orosz támadásban

Az ukrán hadsereg „Dél” nevű műveleti parancsnoksága közölte, három ember halt meg egy orosz támadásban, miközben egy kisbuszban evakuálták őket Herszon közelében. A kisbuszban állítólag hét embert evakuáltak az ideiglenesen megszállt Sztaroszilja faluból Herszon régióban. A többi túlélőt a helyi sajtó szerint kórházba szállították. (24.hu)

Így szerezték a londoni luxuslakásokat és vidéki kúriákat az orosz oligarchák

Újabb rendelet lép életbe az orosz oligarchák ellen az Egyesült Királyságban, mellyel a brit parlament azt próbálja elérni, hogy ne tudjanak cégek mögé bújva ingatlanhoz és földhöz jutni az országban. A G7.hu cikke.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: YURI KOCHETKOV / POOL / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...

képcím

Moszkvai terrortámadás: így kapták el a terroristákat