Ukrajna megszavazta a sorkatonák leszerelését

Startlap - Startlap
Az ukrán parlament megszavazta pénteken azt a törvényjavaslatot, amely rendelkezik a sorkatonák tartalékos állományba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon közölte, hogy az előterjesztést 319 képviselő támogatta, a jogszabály elfogadásához legalább 226 szavazat kellett. Kiemelte: ezzel a törvényhozás engedélyt adott az elnöknek arra, hogy rendeletben bocsássa el, és vegye tartalékos állományba a még szolgálatot teljesítő sorkatonákat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap nyújtotta be a törvénymódosító javaslatot a sorkatonák tartalékos állományba helyezéséről. Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő ismertetése szerint a törvényjavaslatban az áll, hogy

azokat a sorkatonákat, akiket a hadiállapot bevezetése előtt soroztak be, és azóta lejárt a katonai szolgálatuk, de azt határidőn túl meghosszabbították, az ukrán elnök rendeletében meghatározott időkereten belül bocsássák el, és vegyék tartalékos állományba.

Az nv.ua ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában a hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról szóló törvényt 2022 októberében módosították: a jogszabályban megtiltották a sorkatonai szolgálatra való behívást hadiállapot idején. Ezt megelőzően, az orosz támadás kezdete után Ukrajnában kétszer – ősszel és tavasszal – már törölték a sorkatonai szolgálatra való behívást. Sorkatonai szolgálatban maradtak viszont a 2021-ben besorozott katonák a hadiállapot kihirdetése után is.

Frontszolgálatra sorkatonákat Ukrajnában nem küldenek.

A harcokban jelenleg olyan katonák vesznek részt, akik önként jelentkeztek, és szerződéses alapon teljesítenek szolgálatot, továbbá 27-60 éves közötti mozgósított tartalékosok, valamint hivatásos katonák szintén 60 éves korig, illetve főtisztek 65 éves korig.

Ukrajnában az orosz invázió kezdete előtt sorkatonának a 20-27 év közöttieket hívták be. Sorozás évente kétszer volt, tavasszal és ősszel. A szolgálat időtartama másfél év volt – a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek egy év -, ezután tartalékos állományba kerültek.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

61 milliárd dolláros segélyt kap Ukrajna - A hét legfontosabb...

képcím

Megvan az ukrán hadsereg új főparancsnoka