Kiemelt Hírek 2018. június 27.

Új törvény jöhet: ha két személy beszélget, az már gyűlésnek számítana

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 27.
A kormány új törvényjavaslatot nyújtott be a gyülekezési jogról.

Új javaslatot nyújtott be kedden a kormány a gyülekezési jogról, amely eltérő módon szabályozná a törvényben a gyűléseket és a tüntetéseket – írja a HVG. A tervezet szerint október 1-től közterületen akár engedély vagy előzetes bejelentés nélkül is lehet tüntetéseket, felvonulásokat szervezni, de a magánterületeken tartandó gyűléseket csak az ingatlantulajdonos beleegyezésével lehet tartani.

A javaslat szerint „a gyűlés legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel.”

Vagyis ez azt jelenti, hogy ha két ember politikai kérdésekről vitatkozik az utcán – amihez más járókelők is csatlakozhatnak – , az már gyűlésnek minősülne.

A gyűlés szervezője csak Magyarországon legálisan tartózkodó ember lehet, vezetőjének pedig a hatáskörébe tartozik a nemkívánatos személyek távozásra szólítása. A résztvevők kötelesek követni a rendező utasításait, a végén pedig távozniuk kell a helyszínről, továbbá nem vihetnek lőfegyvert magukkal, nem viselhetnek erőszakot közvetítő vagy félkatonai ruházatot, és az arcukat sem takarhatják el.

A szabályozásban szintén szerepel, hogy a rendezvény kezdete előtt három hónappal, illetve a résztvevőknek szóló meghívás előtt 48 órával kötelesek jelenteni a gyűlést a rendőrségnek.

Közterületen belül ugyanakkor bárhova lehet szervezni, de csak akkor, ha nem veszélyezteti a közrendet, nem zavarja a bíróságok működését, nem tagadja a náci vagy kommunista bűnöket történelmi emlékhelyeken, és emléknapokon, valamint nem jár a közlekedés rendjének sérelmével.

Két esetben lehet feloszlatni a gyűlést, ha erőszakossá válik vagy korábban megtiltották a szervezését.

A szervezőknek utána el kell takarítaniuk a szemetet, és plakátokat, építményeket sem hagyhatnak a helyszínen, különben 5 000 és 50 000 forint közötti bírságot kell fizetni. A gyűlés megzavarása egy, míg az akadályozása három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Keresés az oldalon