Új törvény jöhet: ha két személy beszélget, az már gyűlésnek számítana

A kormány új törvényjavaslatot nyújtott be a gyülekezési jogról.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-27 14:00

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Új javaslatot nyújtott be kedden a kormány a gyülekezési jogról, amely eltérő módon szabályozná a törvényben a gyűléseket és a tüntetéseket – írja a HVG. A tervezet szerint október 1-től közterületen akár engedély vagy előzetes bejelentés nélkül is lehet tüntetéseket, felvonulásokat szervezni, de a magánterületeken tartandó gyűléseket csak az ingatlantulajdonos beleegyezésével lehet tartani.

A javaslat szerint „a gyűlés legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel.”

Vagyis ez azt jelenti, hogy ha két ember politikai kérdésekről vitatkozik az utcán – amihez más járókelők is csatlakozhatnak – , az már gyűlésnek minősülne.

A gyűlés szervezője csak Magyarországon legálisan tartózkodó ember lehet, vezetőjének pedig a hatáskörébe tartozik a nemkívánatos személyek távozásra szólítása. A résztvevők kötelesek követni a rendező utasításait, a végén pedig távozniuk kell a helyszínről, továbbá nem vihetnek lőfegyvert magukkal, nem viselhetnek erőszakot közvetítő vagy félkatonai ruházatot, és az arcukat sem takarhatják el.

A szabályozásban szintén szerepel, hogy a rendezvény kezdete előtt három hónappal, illetve a résztvevőknek szóló meghívás előtt 48 órával kötelesek jelenteni a gyűlést a rendőrségnek.

Közterületen belül ugyanakkor bárhova lehet szervezni, de csak akkor, ha nem veszélyezteti a közrendet, nem zavarja a bíróságok működését, nem tagadja a náci vagy kommunista bűnöket történelmi emlékhelyeken, és emléknapokon, valamint nem jár a közlekedés rendjének sérelmével.

Két esetben lehet feloszlatni a gyűlést, ha erőszakossá válik vagy korábban megtiltották a szervezését.

A szervezőknek utána el kell takarítaniuk a szemetet, és plakátokat, építményeket sem hagyhatnak a helyszínen, különben 5 000 és 50 000 forint közötti bírságot kell fizetni. A gyűlés megzavarása egy, míg az akadályozása három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Mai nap hírei

Márki-Zay Péter nem hagyta szó nélkül a luxusminiszter újabb luxusutazgatását

csongrad.ezalenyeg.hu9 órája

Már hivatalos: újabb babával bővül a királyi család!

joy.hu10 órája

Óriási változás történt Trokán Annáéknál

napidoktor.hu12 órája

Jégesővel és felhőszakadással érkezik a vihar

agroinform.hu13 órája

3 csillagjegy, akire hamarosan rátalál az igazi - Ne menj el a szerelem mellett

femcafe.hu15 órája

Kilenc beteg hunyt el, kilencszáz felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu15 órája

Jégesőre figyelmeztet az OMSZ

168ora.hu18 órája

Az alma tárolása

agraragazat.hu18 órája