Tűzvész Kaliforniában: már több ezer embert kellett kilakoltatni

A szélfúvás csak hátráltatja az oltást – több mint 20 ezer hektárnyi terület égett le.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-09 16:55

Illusztráció Fotó: Wikipedia

Sok ezer személyt evakuáltak Észak-Kaliforniában, miután a Sierra-hegység lábánál több város felé is futótűz kezdett terjedni – írja a BBC.

A lángok kora csütörtökön csaptak fel először Camp Creek közelében, és az erős szél, valamint a száraz erdő miatt tovább terjedt a tűz. A közeli területeket, az iskolákat és a kórházakat jelenleg evakuálják, de néhány, Paradise városában élő lakost csapdába ejtettek a lángok. A hatóságok szerint a veszteségekről nem érkeztek jelentések.
 

A tűzoltóság elmondása alapján a futótűz 20 ezer hektárnyi területet égetett ki csütörtök délután, miután a 80km/h-s szél jelentősen megnövelte a kiterjedését. Néhány óra elteltével a lakosokat utasították, hogy hagyják el járműveiket, és már gyalog meneküljenek.

 

Az észak-kaliforniai evakuálás a körülbelül 26 ezer ember lakosú Paradise városára, továbbá Magalia, Concow, Butte Creek Canyon és a Butte Valley területére vonatkozik. A sürgősségi mentők jelenleg is azon dolgoznak, hogy a bent rekedt lakosokat kihozzák a lángtengerből.

 

Egyesek arról számoltak be, hogy menekülés közben látták, ahogy a lángok felperzselik az otthonaikat. A tűz jelenleg is aktív Kaliforniában. A terület vörös figyelmeztetés alatt van.

A közösségi médiában sokan megosztották az autópályák és az utak menti lángokról készült felvételeket, vagy segítséget kértek a barátok és a család evakuálására.

Hozzászólások