Kiemelt Hírek 2018. július 16.

Tűzforró autóban rekedt kutyákat mentett ki a szlovák rendőrség - videó

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 16.
Nem ez az első ilyen eset, ezért összefoglaltuk, mit érdemes csinálni, ha meglátunk egy felhevült autóba zárt állatot.

A szlovák rendőrség osztotta meg a Facebook-oldalán az alábbi videót csehországi kollégáikról, amint éppen kutyákat mentenek ki egy felforrósodott autóból – írja az Új Szó. A felvételen jól látszik, hogy az állatok szörnyű állapotba kerültek a hőségtől, szaporán lihegtek a tűzforró járműben.

Zásah českej polície

ČESKÍ POLICAJTI VYSLOBODILI ZAVRETÝCH PSOV Z ROZHORÚČENÉHO AUTA

Közzétette: Polícia Slovenskej republiky – 2018. július 16., hétfő

Sajnos igen gyakran megesik, hogy a meggondolatlan gazdák az autóba zárják állataikat, akik a felhevült járműben könnyen meghalhatnak. A Vigyél Haza Alapítvány szakemberei részletesen elmagyarázzák, mi a teendő egy hasonló helyzet esetén.

Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be a szervezetében, ami az állat halálhoz is vezethet. Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra melegszik az autó belseje – írja az alapítvány.

A szervezet a következőket tanácsolja:

  • Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához. A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost
  • Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)
  • Lehetőség szerint hívjuk rendőrt, de legalább egy tanút, és az ő jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.
  • Ügyeljünk arra, hogy az autóban a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).
  • Ha sikerült kiszabadítani a kutyát, itassuk meg, és próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, azonnal vigyük állatorvoshoz.

Az alapítvány jogi segítséget is felajánl mindazoknak, aki a fentieknek megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható körültekintéssel mentettek ki egy kutyát, és mégis hatósági intézkedés indult ellenük. Hozzáteszik: a segítség leghatékonyabb módja a tragédia megelőzése, ezért ha látjuk, hogy valaki az autójában hagyná a kutyáját, győzzük meg, hogy ne tegye ezt.

Európában egyébként több helyen matrica figyelmezteti a parkolókban az autósokat, hogy aki bezárja a kocsiba az állatát, igen magas pénzbírsággal büntethető.

Keresés az oldalon