Tusk: Nem nyitható újra a Brexit-szerződés

Kemény időszak vár Theresa Mayre.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-30 08:50

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) és Theresa May brit miniszterelnök az uniós tagországok vezetõinek brüsszeli csúcsértekezletén 2018. november 25-én. A rendkívüli ülésen a 27 bennmaradó tagállam képviselõi aláírták a megállapodást a távozó Nagy-Britanniával a brit EU-tagság megszûnésének feltételrendszerérõl, valamint a politikai nyilatkozatot a jövõbeli kapcsolatokról. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló szerződés, ahogy benne az úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás sem – szögezte le kedd este szóvivője útján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – tudósít az MTI.

A backstop-rendelkezés is része a szerződésnek

A kiválási megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének, a backstop-rendelkezés is része a szerződésnek, s így nem tárgyalható újra

– ismertette Preben Aamann az uniós intézmények és sok tagállami vezető által már számtalanszor elismételt közös álláspontot, majd kiemelte „Ez a bennmaradó huszonhetekkel egyeztetett álláspontunk”.

Az ír határ helyzete a legfontosabb kérdések egyike

A londoni parlament alsóháza kedden felszólította a kormányt, hogy kérje a Brexit-szerződés újranyitását a bennmaradó EU-tagállamoktól, és tárgyaljon “alternatív lehetőségekről” a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett backstop-záradék helyett, amelynek célja annak biztosítása, hogy mindenféleképpen elkerüljék a fizikai határellenőrzés visszaállítását az Ír-szigeten.

Indokolt esetben lehet szó a határidő módosításáról

Tusk szóvivője üdvözölte, hogy a brit törvényhozás el akarja kerülni a szigetország rendezetlen távozását, és arra kérte Londont, hogy mihamarabb tegye világossá szándékait a következő lépésekre való tekintettel. Kiemelte, hogy az Európai Unió abban az esetben kész átdolgozni a kiválási szerződést, ha az Egyesült Királyság az eddigi irányelveit módosítva inkább alapvetően más jövőbeli kapcsolatot kívánna kialakítani, például továbbra is része kívánna maradni az egységes piacnak vagy a vámuniónak. Hozzátette ismételten azt is, hogy a huszonhetek indokolt esetben készek megfontolni a kilépés március 29-re tervezett határidejének meghosszabbítását.  Aamann végül elmondta, hogy az EU a történtek ellenére folytatja a ratifikációs folyamatot, ahogyan ezzel párhuzamosan a felkészülést is a rendezetlen kiválásra.

Verhofstadt is megszólalt az ügyben

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főmegbízottja arról írt a Twitteren, hogy a képviselőtestületben nincs meg a többsége a kiválási szerződés vagy az ír-északír pótmegoldás “újranyitásának vagy felvizezésének”. “Kiállunk Írország és a nagypénteki egyezmény mellett” – fogalmazott. A Politico brüsszeli hírportál eközben idézte az Európai Bizottság egyik névtelenséget kérő tisztségviselőjét, aki figyelmeztetett, hogy a brit miniszterelnöknek határozott visszautasításban lesz része, amennyiben semmi újat nem fog tudni felmutatni Brüsszelbe visszatérve.

Címkék:

Brexit Donald Tusk EU