Nem sokan voltak kíváncsiak az ellenzék vasárnapi tüntetésére

Startlap - Startlap
A közvetlen államfőválasztásról sok szó nem esett, pedig elvileg ezért hirdették meg az eseményt. A felszólalók inkább a bicskei pedofilbotrányt elemezték, és Orbán Viktort nevezték meg felelősnek.

A Telex híradása szerint mindösszesen ezer ember érkezhetett a Kossuth térre vasárnap délután, hogy részt vegyenek a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és Párbeszéd Döntsenek az emberek az új köztársasági elnökről! Söpörjük ki Orbán pedofilhálózatát! címmel meghirdetett megmozdulásán.

A négy ellenzéki párt közvetlen köztársaságielnök-választást követel, legalábbis elvileg, mert ahogy a lap megjegyzi, ezt a kérdést a színpadon alig említették meg. A demonstrálók többségében idősebbek, “aktivistákból pedig gyakorlatilag csak DK-sokat és MSZP-seket látni” – írják.

Az esemény közben eleredt az eső, ami nem sokat segített sem a hangulaton, sem a létszámon. A lap beszámolója szerint a háromkor kezdődő rendezvényen öt előtt nem sokkal már csak pár százan maradtak, “folyamatosan szállingóznak el az emberek a beszédek közben”.

Dobrev Klára “orbáni fideszes pedofilhálózatról” beszélt

A DK EP-képviselője azt mondta, a bicskei gyerekotthon lakóit senki sem védte meg, “éveken keresztül rémálom volt az életük”, és a hatalom nem az ő, hanem “az undorító mocskos pedofilok oldalán állt”. Dobrev Klára szerint egy egész hálózat, “az orbáni fideszes pedofilhálózat” dolgozott a bűnök eltitkolásán.

A hálózat egyik tagja félrenézett, egy másik kitüntetést javasolt, a harmadik átnyújtotta azt, a negyedik kegyelemért lobbizott, az ötödik megadta azt, és “ennek a hálózatnak a végén Orbán Viktor áll” – véli Dobrev. Közölte, a miniszterelnöknek és a rendszerének mennie kell, különben marad a pedofilhálózat.

Dobrev az új államfőjelöltről, Sulyok Tamásról is beszélt, akit “mameluknak” nevezett, szerinte egy sarki közért eladóját is körültekintőbben választják ki, mint a kormánypárt az államfőjelöltjét.

Szabó Tímea: Magyarországon a szabadságot Orbán Viktor és az ő pedofilhálózata veszélyezteti

A párbeszédes Szabó Tímea második felszólalóként kijelentette, a kegyelmi ügy után kiderült, hogy “ma Magyarországon a szabadságot Orbán Viktor és az ő pedofilhálózata veszélyezteti. Ma Orbán Viktor az, aki köztörvényes bűnözőket hoz ki a börtönből. Szégyellje magát a pedofilmosdató Fidesz és Orbán Viktor”.

Szabó szerint a bicskei intézet pedofil igazgatója és az őt védő igazgatóhelyettes, K. Endre “nem homokszemek a gépezetben, hanem szerves alkatrészei a gépezetnek. Már ha ennyi alkatrészről kiderül, hogy selejtes, akkor az egész gépezet selejtes. Ha ennyi emberről kiderül, hogy bűnös, akkor az egész rendszer bűnös,”

Kunhalmi Ágnes: Ma a szégyen nemzeti alapélménnyé vált

Az MSZP társelnöke a kegyelmi ügyet egy súlyos morális válság jelzéseként értelmezi, “amely most elpusztítja a közös nemzeti morálunk utolsó minimumát is. Ma a szégyen nemzeti alapélménnyé vált.”

KunhalmiÁgnes Orbán Viktor évértékelőjére is reagált, melynek során a miniszterelnök azt mondta, Novák Katalinban és Varga Juditban több méltóság van, mint az ellenzékben összesen. Kunhalmi szerint viszont valójában “csendben voltak, lapítottak, falaztak egymásnak”, ami nem méltóság, hanem az erkölcstelenség legmélyebb bugyra”. Orbán Viktor pedig biztosan tudott az ügyről, mivel ő “működteti precíz alapossággal ezt a rendszert” – hangzott el a beszédben.

Bedő Dávid: A család a kormánynak addig fontos, amíg kitehetik a kirakatokba

A Momentum frakcióvezető-helyettese sérelmezte, hogy továbbra sem derült ki, miért kapott kegyelmet K. Endre. Bedő Dávid szerint a gyermekvédelemről kiderült, hogy “egy üres politikai termék, egy aljas hazugság”. Bedő követeli, hogy kérjenek bocsánatot az áldozatoktól, és “Orbán Viktor vállalja végre valahára a felelősséget.”

A magát gyerekbarátnak hazudó kormány gyerekvédelmi intézményeiben a gyerekek kiszolgáltatottabbak, mint bárhol. A család a kormánynak addig fontos, amíg kitehetik a kirakatokba, amíg plakátokat tudnak belőlük harácsolni

– jelentette ki, majd hozzátette, a Momentum egy európai gyerekvédelmi hatóság felállítását kezdeményezi, mivel változást csak európai szinten lehet elérni.

Iványi Gábor: Feljött a halál a mi ablakainkra, hogy kipusztítsa a gyerekeket az utcákról

Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke Jeremiás prófétát idézte, majd azzal folytatta, új rendszerváltásra van szükség, és felszólította Orbán Viktort, hogy távozzon, miután megcsúfolt mindent, amiben hajdan egyetértettek.

Iványi Balog Zoltánról bibliai idézettel nyilatkozott: “aki megbotránkoztat egyet a kicsinyek közül, annak malomkövet kell a nyakába kötni és a tengerbe lökni, hadd próbálkozzon ott a túléléssel” – fogalmazott.

 

Fekete-Győr András: Azon az éjszakén itt, a Kossuth téren váltam végérvényesen célponttá

A Momentum alapítója felidézte, hogy egy füstgyertya miatt elítéltek, valamint az ellenzéki politikustársai, Varju László, Gurmai Zita és Donát Anna ellen hozott vádakat. Ugyanakkor, tette hozzá, az áldozat nem ő, hanem a bicskei gyermekek. Arról is beszélt, hogy Iványi Gábort a héten bilincsben vitték el, szerdán pedig Balatonalmádiban a Szecsődi Andreára azért küldtek két busznyi rendőrt, mert “egyedül gyülekezett”. Fekete-Győr András szerint a kormány akár börtönbe is zárhat ellenzéki politikusokat, de a bizalmat az ország vezetésére elvesztették.

Varju Lászlónak mázlija volt, elállt az eső

A 24.hu jegyezte meg, hogy mire a DK árnyékminisztere következett, elállt az eső. Mivel Varjút a napokban ítélték el az MTVA-székházban történt dulakodást miatt testi sértésért, ő is erre utalva indította szövegét, majd közölte, nem panaszkodni érkezett, és az ő szenvedései nem hasonlíthatók a bicskei gyerekekéhez. Varju szerint Orbán Viktor rendszere “ugyanígy erőszakol meg minket”, és “az igazságot határozatlan időre hatályon kívül helyezte”.

Karácsony Gergely: Ne adjátok fel

“Reménytelen helyzetben lévő emberekkel a kormány nem foglalkozik” – Budapest főpolgármestere utolsó felszólalóként a miniszterelnök szóvivőjét idézve indított, szerinte ez a véletlenül őszinte mondat áll majd a rendszer fejfáján.

A morál nem most veszett el, annyi történt, hogy a nihilizmust meghosszabbították Bicskéig

– fogalmazott Karácsony Gergely, aki beszédében az influenszerek által szervezett tüntetést méltatta, “nélkülük nem menne”, ugyanakkor a pártok szerepét hangsúlyozta.

Ha azt kérdezitek, mit kell tennünk, azt tudom mondani, hogy van mit tenni. Bő száz nap múlva újra választanunk kell, el kell mennünk szavazni.

A főváros főpolgármestere Alekszej Navalnij emlékével zárta a beszédét és vele együtt a teljes eseménysort. Karácsony elmondta, a napokban elhunyt orosz ellenzéki politikus még a halála előtt is azt üzente az embereknek, hogy ne adják fel, és Karácsony Gergely is ugyanezt üzeni mindenkinek.

A parlament február 26-án szavaz Novák Katalin lemondásáról, és az új államfőről, vagyis Sulyok Tamásról, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökéről. 

A tüntetésről csak az LMP hiányzott, a párt távolmaradását Ungár Péter közleményében azzal indokolta, „bár lehetséges érdemi érveket mondani a közvetlen államfőválasztás mellett, a közvetlen államfőválasztás nem kezeli azokat az okokat, ami okozta ezt a gyalázatos kegyelmi ügyet. A közvetlen elnökválasztás álláspontunk szerint egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják”.

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Felszólalt Magyar Péter tüntetésén, kirúgták Tarr Zoltánt a...

képcím

Gyurcsány Ferenc nekiment Magyar Péternek, de a nevét egyszer se...

képcím

Videóval köszönte meg Magyar Péter a szombati tüntetést