Trócsányi László visszautasította a Fidesz-KDNP felkérését

Startlap - Startlap
A volt igazságügyi miniszter úgy döntött, nem fogadja el az alkotmánybírói tisztséget.

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni.

“Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek – egyetemi kötelezettségvállalásaimra tekintettel – jelenleg nem tudok eleget tenni” – írta a Károli Gáspár Református Egyetem rektora az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Sulyok Tamás köztársasági elnökké választását követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be, hogy a kormánypártok Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét jelölik az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.

Trócsányi László 2007 és 2010 között már volt alkotmánybíró, 2010-ben kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé, majd 2014 és 2019 között az Orbán-kormány igazságügyi miniszter volt. 2019 óta a Fidesz EP-képviselője, de januárban jelentette be, hogy nem indul a 2024-es európai parlamenti választáson.

Címlapkép: MTI/Purger Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Megválasztották az Alkotmánybíróság új elnökét

képcím

EP-választás 2024: kudarcos eredmény a Fidesznek, a Tisza 30...

képcím

Elutasította az Alkotmánybíróság Karsai Dániel panaszát