Többször sem adtak rá pénzt, most gratuláltak Buda Flóra Anna Cannes-ban díjnyertes filmjéhez

Startlap - Startlap
A Nemzeti Filmintézet három alkalommal is visszautasította a 27 című animációs film támogatását, ami most Arany Pálmát nyert a 76. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon.

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon. Az elismerést Enyedi Ildikó zsűrielnök adta át a rendezőnőnek a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjének záróünnepségén.

Fotó: Christophe Simon/ AFP

 A 4288 benevezett rövidfilmből 11 versenyezhetett az Arany Pálmáért.

 A díj átvételekor Buda Flóra Anna köszönetet mondott a film teljes alkotógárdájának és a finanszírozónak azért, hogy támogatták filmje létrejöttét, valamint a fesztiválnak a meghívásért Cannes-ba, ahol “élete legcsodálatosabb hetét töltötte”.

A rendezőnő az Arany Pálmát a magyar tanároknak és diákoknak, valamint a Clermont-Ferrand Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak ajánlotta.

A cannes-i bemutatót követően a 27 című produkció júniusban a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecyban is megméreti magát, ahol ugyancsak a rövidfilmes versenyprogramban kapott helyet. Ám ezt megelőzően a hazai nézők is láthatják az alkotást a június 1-7. közötti Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon.

A cannes-i fesztivál rövidfilmes versenyében utoljára 2002-ben nyerte el magyar alkotás a fődíjat: Mészáros Péter Eső után című kisfilmje, azt megelőzően pedig 1996-ban Iványi Marcell Szél című filmjét díjazták az Arany Pálmával. 

Buda Flóra Anna az MTI-nek Cannes-ban elmondta: tíz évig készítette a 27 című animációs művét, alapvetően a lakhatási válságról szeretett volna filmet készíteni. Az alkotás főszereplője a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él.

 “A film arról szól, hogy egy fiatal nőnek hogyan kapcsolódik a szexuális fantáziájához az a bezártság, amit felnőttként egy szüleinél élő nő megél. Ezért egy szociópornót készítettem” – hangsúlyozta.

Fotó: Loic Venance/AFP 

Elmondta azt is, hogy nagy örömet jelentett számára, hogy az alkotás élőszereplős filmekkel együtt szerepelt a rövidfilmes versenyben, és a tervei között szerepel, hogy a jövőben élőszereplős filmet is rendezzen.    

Háromszor sem adtak rá pénzt, most lelkesen gratuláltak

A Nemzeti Filmintézet is gratulált Buda Flóra Annának a Facebook-oldalán, amivel önmagában nem is lenne probléma, ugyanakkor az intézet korábban három alkalommal is visszautasította a film támogatását – írja a Telex. A lap szerint a kommentelőknek is feltűnt ez a visszásság. Mivel az NFI nem támogatta a filmet, így az francia finanszírozással és magyar produceri gyártással született meg.

Címlapkép: Loic Venance/AFP 

Ez is érdekelhet

képcím

Tüntetők és rajongók várták Johnny Deppet - elstartolt a 76....

képcím

Magyar filmet is díjaztak az idei Berlinalén