Több százezer magyar nyugdíjas nyomorog

Rengetegen 25 ezer forintot sem kapnak, alig jönnek ki a pénzükből.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-18 15:04

Fotó: Thinkstock

Rendkívül alacsony nyugdíjat kapnak az idősek – írja a penzcentrum.hu. A nagyjából kétmillió nyugdíjas nagyjából egyharmada még 100 ezer forintot sem kap egy hónapban, míg több mint háromezren 25 ezer forintból gazdálkodnak. A Magyar Államkincstár szerint 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti összeget kapott januárban.

Van olyan szívbeteg özvegyasszony, akinek nem sokkal több, mint 10 ezer forintja marad egy hónapban élelemre, mert a rendkívül alacsony nyugdíjából a számlákat is be kell fizetnie. Munkát az életkora miatt nem tud vállalni, mert elutasítják, így gyerekeinek köszönhetően maradt még életben. Ő egyébként 41 éves munkaviszony után 56 ezer forintot kap, ám sokaknak még ennyi sem jut.

Az Orbán-kormányok azt támogatják, akinek bejelentett, stabil munkaviszonya van, illetve megkapaszkodott a társadalmi hierarchiában. Aki gyengébb, tovább gyengítik, ami szembemegy a piaci különbségek kiegyenlítésének szociálpolitikai elvével, az európai szociális modellel.

És ez csak még rosszabb lesz Szikra Dorottya, az MTA Szociológiai Intézetének osztályvezetője szerint, mert egyre többen lesznek, akik résznyugdíjat kapnak, vagy egyáltalán nem kapnak nyugdíjat.

Mai nap hírei

Fotók: bekamerázták a luxusvillát, ahol Rogán él

ezalenyeg.hu2 órája

Kórházba került Tokár Tomi kisfia

napidoktor.hu7 órája

Betiltották a német birodalmi hadilobogó használatát

demokrata.hu9 órája

Kocsis Máté bemondta a Kossuth Rádióban, hogy a baloldal képtelen az összefogásra

168ora.hu9 órája

A jövő vonata robog Ausztriában

koponyeg.hu9 órája

Bevetésre indulnak a törzscsuklós nehéztraktorok

agroinform.hu9 órája

Rövid élet után gyors búcsú Mercedes X-class

gepmax.hu12 órája

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu13 órája