Kiemelt Hírek 2018. július 18.

Több százezer magyar nyugdíjas nyomorog

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 18.
Rengetegen 25 ezer forintot sem kapnak, alig jönnek ki a pénzükből.

Rendkívül alacsony nyugdíjat kapnak az idősek – írja a penzcentrum.hu. A nagyjából kétmillió nyugdíjas nagyjából egyharmada még 100 ezer forintot sem kap egy hónapban, míg több mint háromezren 25 ezer forintból gazdálkodnak. A Magyar Államkincstár szerint 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti összeget kapott januárban.

Van olyan szívbeteg özvegyasszony, akinek nem sokkal több, mint 10 ezer forintja marad egy hónapban élelemre, mert a rendkívül alacsony nyugdíjából a számlákat is be kell fizetnie. Munkát az életkora miatt nem tud vállalni, mert elutasítják, így gyerekeinek köszönhetően maradt még életben. Ő egyébként 41 éves munkaviszony után 56 ezer forintot kap, ám sokaknak még ennyi sem jut.

Az Orbán-kormányok azt támogatják, akinek bejelentett, stabil munkaviszonya van, illetve megkapaszkodott a társadalmi hierarchiában. Aki gyengébb, tovább gyengítik, ami szembemegy a piaci különbségek kiegyenlítésének szociálpolitikai elvével, az európai szociális modellel.

És ez csak még rosszabb lesz Szikra Dorottya, az MTA Szociológiai Intézetének osztályvezetője szerint, mert egyre többen lesznek, akik résznyugdíjat kapnak, vagy egyáltalán nem kapnak nyugdíjat.

Keresés az oldalon