Kiemelt Hírek 2017. szeptember 25.

Több ország vezetője gratulált Angela Merkel győzelméhez

Kiemelt Hírek 2017. szeptember 25.
Volt, aki levelet írt, míg más a Twitteren posztolt.

Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Német Szociáldemokrata Párt történelmi vereséget szenvedett. Számos ország vezetője gratulált hétfőn Angela Merkel német kancellárnak a győzelméhez.

Magyarország

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke levélben gratulált Angela Merkelnek, a CDU és Horst Seehofernek, a CSU elnökének. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a levélben Orbán Viktor úgy fogalmazott: a mostani eredmény is világosan jelzi, hogy az európai polgárok a konzervatív alapokon nyugvó, biztonságot és gazdasági stabilitást garantáló politika mellett teszik le voksukat. “Bízom benne, hogy ezen közös értékek mentén működhetünk együtt a magyar-német kapcsolatok továbbfejlesztése és a kontinensünk előtt álló kihívások megoldása érdekében” – írta a miniszterelnök a CDU elnökének.

Lengyelország

Beata Szydlo lengyel kormányfő szintén levélben gratulált Angela Merkelnek, leszögezve, hogy Varsó partnerségi együttműködésre törekszik legnagyobb szomszédjával, Németországgal.

Franciaország

Castaner francia kormányszóvivő szerint Angela Merkel kancellárnak “keserű győzelmet” hoztak a német szövetségi parlamenti választások, amelyeken előretört “a nagyon erőszakos, nagyon radikális szélsőjobboldal”. Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este a Twitteren gratulált a német kancellár győzelméhez, és biztosította arról, hogy Franciaország “eltökélten” folytatja az együttműködést Németországgal Európáért.

Spanyolország

Európának erős Németországra van szüksége, amely elkötelezett az Európai Unió megerősítése mellett – hangsúlyozta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Angela Merkel kancellárnak írt hivatalos levelében, amelyben gratulált a vasárnapi győzelemhez.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/EPA/Christian Bruna

Keresés az oldalon