Több mint 1 millió embert telepítettek ki a Florence hurrikán miatt

Startlap - Startlap
'Katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak.'

Virginia, valamint Észak- és Dél-Karolina után az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is rendkívüli állapotot hirdettek kedden a közelgő Florence hurrikán miatt. Legalább egymillió embernek kell elhagynia az otthonát – írta a CNN.

Donald Trump elnök kedden nyilatkozatot írt alá, amellyel szükségállapotot hirdetett ki Észak-, és Dél-Karolinára. Ezzel szövetségi pénzösszegeket és más segítséget tett lehetővé a két déli állam számára. Twitter-bejegyzésében leszögezte: “sok év óta ez az egyik legrosszabb vihar, amely a keleti partvidéket sújtja”.

Dél-Karolinában kedd délig – a Henry McMaster kormányzó által megadott határidőig – befejeződött a partvidéki területek kiürítése, Észak-Karolinában és Virginia tengerparti vidékein is megkezdték a kötelező evakuálást. Az észak-karolinai hatóságokat aggodalommal tölti el, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál ér partot.

A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire partot ér.

Ralph Northam, virginiai kormányzó hivatala közleményt tett közzé, és ebben felhívta a figyelmet, hogy az állam belső vidékein

“katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak”.

Bizonyos területeken akár 50 centiméternyi csapadék is hullhat. A Potomac folyó partján fekvő virginiai Alexandria óvárosában már térdig érő víz öntötte el az utcákat, vízben állnak az éttermek és a kávézók.

Az amerikai haditengerészet kivezényelte a nyílt óceánra a Virginiában állomásozó mintegy 30 hadihajóját.

Kedden a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tartott Phil Murphy, New Jersey kormányzója is. Mint mondta: ebben az államban is készülnek a hurrikánra. 

 

 

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

WHO: Valószínű, hogy Európa a járvány végső fázisához...

képcím

444.hu: Völner az Igazságügyi Minisztérium bejáratánál kapott...

képcím

Az omikron itt van, de Magyarország nem szigorít - kellene?