Timothy Snyder: Putyin simán győzelmet hirdet a televízióban

Startlap - Startlap
Kijev szerint további országok keveredhetnek bele a háborúba; hullanak a fejek az orosz katonai vezetésben; durva áremelkedést hoz az ukrán gabona kiesése. Az ukrán-orosz válság hírei.

Timothy Snyder: Putyin simán győzelmet hirdet a televízióban

Timothy Snyder szerint ha Oroszország a valóságban vereséget szenved, Putyin simán győzelmet hirdet a televízióban, és az oroszok hinni fognak neki, vagy úgy tesznek, mintha hinnének, ez pedig nincs szüksége nyugati segítségre. A Yale-en tanító amerikai történész, Közép- és Kelet-Európa egyik legkiválóbb elemzője 17 tweetben foglalta össze, mi várhatóItt elolvashatod.

Kijev: További országok keveredhetnek bele az orosz-ukrán háborúba

Interjút adott az amerikai MSNBC tévécsatornának Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. A nagyjából tíz perces interjúban sok mindenről szó esett, például a Mariuloban rekedt ukrán katonák kilátásairól, és megerősítette azt is, hogy részleges sikereket értek el az ukrán erők Harkiv térségében. A legaggasztóbb kijelentés a műsor végén hangzott el. Itt olvasható.

Hullanak a fejek az orosz katonai vezetésben a háború kudarcai miatt

Egy sor orosz katonai felsővezetőt rúgott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai orosz invázió kudarcai miatt. A legfrissebb brit hírszerzési tájékoztatót ebben a cikkben foglalják össze. 

Ukrajna szerint 231 gyerek halt meg a háborúban

Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi ombudsman szerint 231 gyermek halt meg a február 24 óta tartó orosz invázió következtében, és 427 gyermek megsérült. Az emberi jogi biztos hozzátette: a számokat az előzetes nyomozásokból gyűjtötték össze, és „egyéb forrásokból, amelyek megerősítésre szorulnak”. (24.hu)

Donyecki orosz börtöntáborba szállították az Azovsztalban elfogott 900 ukrán katonát

Orosz fennhatóság alatt álló területen található börtöntáborba szállították azt több mint 900 ukrán katonát, akik korábban a mariupoli Azovsztal acélműben védekeztek az orosz megszállók ellen. Részletek.

Ukrán ellenállási akciót jelentettek a megszállt Melitopolból

A dél-ukrajnai Melitopolt magában foglaló régió katonai közigazgatási szerve szerdán újabb ellenállási akciókról számolt a városból. Melitopolt a háború kezdete óta megszállva tartják orosz csapatok. Az AlJazeera az Associated Press hírügynökség értesülésére hivatkozva azt írja: gránát robbant egy orosz parancsnoki állomás közelében, amit tűzharc követett. Áldozatokról nem érkezett jelentés. (24.hu)

Az oroszok szerint hétfő óta 1730 harcos adta meg magát az Azovsztal acélműben

Az orosz védelmi minisztérium szerint “a fekvőbeteg-ellátásra szorulók egészségügyi intézményekben kapnak segítséget” Novoazovszkban és Donyeckben.

Az orosz állításokat független forrásból nem ellenőrizék. Az ukrán fél nem közölt friss tájékoztatást sem az Azovsztalt acélművet elhagyók számáról, sem az orosz foglyok cseréjével kapcsolatos tárgyalások aktuális állásáról. Bővebben.

Durva áremelkedést hoz az ukrán gabona kiesése

Mayank Makhija / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ukrajna arra számít, hogy az ország idei gabonatermése a fele lesz a tavalyinak – közölte Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter az Egyesült Államok által szponzorált élelmiszerbiztonsági konferencián szerdán. A várható következményekről ebben a cikkben írnak.

Harmincmilliárd dollárt költene a Világbank az élelmezési válság megfékezésére

A források nagy részét Afrikába és a Közel-Keletre, Kelet-Európába és Közép-Ázsiába, valamint Dél-Ázsiába irányítják. Az ukrajnai háború gabonaellátásra gyakorolt ​​hatása ugyanis ezeket a területeket sújtja leginkább. Bővebben.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Evgeny Odinokov / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Brutális, meglehetősen hosszan eltartó hőhullám érkezik 

képcím

Bevetette az amerikai rakétarendszereket Ukrajna 

képcím

Elkezdik kiosztani a jódtablettákat Romániában