Térképen a leggazdagabb és legszegényebb magyar települések: a járvány fokozta a különbségeket

Startlap - Startlap
A szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lettek, az egy főre jutó vásárlóerő különbségei vaskos milliókban mérhetők az egyes falvak és városok között. Délelőtti hírösszefoglaló.

Térképen a leggazdagabb és legszegényebb magyar települések: a járvány fokozta a különbségeket

A NAV és a KSH jövedelmi adatsorainak segítségével a GKI megnézte, hogyan alakult a hazai települések egy főre jutó vásárlóereje a koronavírus által okozott gazdasági válság évében és az azt megelőző évben. Az életszínvonalban mérhető területi különbségek szembeszökők, és a járvány hatására a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lettek: 2020-ra a tehetősebb települések lakosai 6,5 millió forinttal magasabb egy főre jutó vásárlóerővel rendelkeztek a legelmaradottabb régiókhoz képest. Bővebben.

Elutasították Liu Shaolinék óvását

Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya. Borzasztó és elkeserítő

– fogalmazott az óvás benyújtásakor hétfő este Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edző-menedzsere. Bánhidi szerint látható volt, hogy az egyik kínai versenyzőt “ráállították” Liu Shaolinra, de ezért nem ítéltek semmit. Liu Shaolin Sándortól az aranyérmet vették el a férfi 1000 méteres gyorskorcsolya döntőjén. Az esetről és annak fejleményeiről ebben a cikkben olvashatsz.

Matolcsy György titokban már rég megígérte az EU-nak az MNB-alapítványok felszámolását

A mintegy 280 milliárd forintnyi vagyont kezelő, immár egy tömbbe olvadt alapítványok helyzete évek óta heves vita tárgyát képezte a magyar hatóságok és az Eurostat között. Az Európai Unió statisztikai hivatalának látogatási jegyzőkönyvéből aztán kiderült, hogy a jegybankelnök már évekkel ezelőtt ígéretet tett a bezárásukra, de erről valamiért elfelejtett tájékoztatni bárkit is. Részletek.

Mészáros Lőrincék tízmilliárdért vásároltak Bigétől műtrágyát az imént, pedig az agrárminiszter szerint megkárosította a gazdákat

MTI/Balázs Attila

Az állami hatóságok kereszttüzébe került, 11 milliárdra bírságolt, börtönnel fenyegetett Bige nyíltan beszél arról, hogy el akarják venni tőle a műtrágyabirodalmát, Csányi Sándor ássa a sírját, és mindez Orbán Viktor jóváhagyásával történik, ezenkívül nem mellesleg pénzzel támogatta Márki-Zayék kampányát. Azonban a színfalak mögött mintha remekül megférne egymással a NER legsikeresebb vállalkozója és az ellenzéki műtrágyakirály: Mészáros december és január során 10,5 milliárd forint értékben vásárolt be Bigénél. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket nézd meg.

Pedagógussztrják: mégsem kaphatnak igazolatlant a diákok

A múlt hétfői sztrájkot követően több tankerületi központ eredetileg arra utasított, hogy a munkabeszüntetés miatt elmaradt tanórákat az e-naplóban megtartott óraként tüntessék fel, így igazolatlan hiányzást kellett adminisztrálni azoknak, akik nem voltak jelen. Úgy tűnik, végül az oktatásirányítás is kellemetlennek érezhette a napló meghamisítását. Részletek.

Ha olcsó lesz is, tízmilliárdokba kerülhet a vizes vébé, és alig van idő az előkészületekre

A 2017-es vb az elmúlt 12 év Fidesz-kormányzás egyik legnagyobb korrupciós botránya volt, az eredetileg 25 milliárdosra becsült beruházás magasan 100 milliárd felett zárt a végén. A látványos korrupciós esetek mellett a szervezésre rendelkezésre álló rövid idő emelte meg a végösszeget, Magyarország akkor is beugrós volt. Csakhogy míg öt évvel ezelőtt bő két év volt felkészülni, idén összesen 131 nap áll rendelkezésre. Ha el is készülnek, a költségek masszívak lesznek, és az sem világos, mi lesz Budapest közlekedésével, ahol a városvezetés csak a médiából értesült arról, hogy világbajnokságot kell rendezniük. Bővebben.

A magyar focisták fizetése már az európai bérszínvonalon van

Ugyan a magyar lakosság fizetése még húsba vágóan kelet-európai, az NB I bérköltsége a maga 82 millió eurójával benne van az európai top 20-ban. Mennyit keresett egy magyar labdarúgó a 2020/2021-es szezonban? Katt ide és kiderül.

Koronavírus itthon: emelkedik a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma

Megérkeztek a legfrissebb, hivatalos magyar járványügyi adatok az elhunytak, kórházi kezeltek, fertőzöttek és oltottak számának alakulásáról. Íme.

Macron és Putyin közös sajtótájékoztatója: “Új mechanizmusok kiépítésére van szükség, amelyek biztosítják a stabilitást”

Emmanuele Contini/Getty Images

Emmanuel Macron francia elnök több mint öt órán át tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. Macron “tartalmasnak” nevezte a tárgyalásokat, “sem az európaiak, sem Oroszország nem akar sem káoszt” – jelentette ki. Ugyanakkor az ukrán határra vezérelt 125 ezer orosz katona miatt aggodalmát fejezte ki, Putyin pedig a korábban a NATO és az USA által elfogadhatatlannak nevezett követeléseit ismételgette. Részletek.

A hétvégére fog elromlani az időjárás: hózápor és éjszakai mínuszok jönnek

A hét közepén jellemző napos, száraz, kora tavaszias időjárásba komoly fordulatot hoz a pénteken átvonuló hidegfront. A következő napok előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ez is érdekelhet

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

képcím

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir...

képcím

Putyin nyert és már az ukrajnai békekötésről gondolkodik