Eltemették Silvio Berlusconit

Startlap - Startlap
Silvio Berlusconi több évtizedes vállalkozói és politikai pályafutása eredménye, hogy a volt olasz kormányfő, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnökének szerdai temetési szertartása tömegeseménnyé vált, amelyre több mint kétezer politikai vezető érkezett rendkívüli biztonsági készültség kíséretében a milánói székesegyházhoz.

Silvio Berlusconi ravatalát kedden a késő esti órákban zárták le a Milánó közeli Arcoréban, ahol az utolsók között szövetségesei, Giorgia Meloni miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Matteo Salvini, a Liga vezetője és Ignazio La Russa, a szenátus elnöke, az FdI politikusa rótta le kegyeletét.

Arcoréban, a Berlusconi lakhelyeként és főhadiszállásaként ismert Villa San Martino előtti utat virágokkal borították be a hétfőn elhunyt politikus tisztelői.

A milánói dómban szerda délután háromkor kezdődött szertartás előtt Silvio Berlusconi koporsóját egy rövid időre kiállították a székesegyház főbejáratánál, majd a főoltárnál helyezték el.

Silvio Berlusconi búcsúztatása

Az állami temetést kísérő szertartást Mario Enrico Delpini milánói érsek vezette, de a celebrálásnak volt személyes oldala is, mivel Silvio Berlusconit családja, rokonai, barátai, munkatársai és pártja Hajrá Olaszország (FI) politikai közössége is búcsúztatta.

Berlusconi temetése az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb szabású politikai búcsúztatása volt, miután a nyolcvanas évek óta az olasz, az európai és a nemzetközi közélet aktív szereplőjének számított széles baráti és szakmai kapcsolatrendszerrel.

A milánói dómban legfeljebb 2300-an tudtak helyet foglalni. A szertartáson jelen volt a korábbi Berlusconi-kormányok több minisztere, valamint a jelenlegi kormány közel negyven tagja.

Az olasz állami delegációt Sergio Matterella államfő vezette, de természetesen ott volt Giorgia Meloni és a két miniszterelnök-helyettes Antonio Tajani a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke és Matteo Salvini.

Az Európai Bizottságot Paolo Gentiloni korábbi kormányfő, uniós gazdasági biztos képviselte. “Berlusconi halálával az olaszok újrapörgetik az utóbbi évtizedek történelmét elismerve azt a rendkívüli szerepet, melyet Berlusconi töltött be országunk és Európa életében” – nyilatkozta Gentiloni a Berlusconi nevével fémjelzett kereskedelmi csatornáknak.

Az Európai Néppárt delegációját a frakció elnöke, Manfred Weber vezette. Képviseltette magát a Vatikán és több olasz egyház is. Mario Draghi volt kormányfő, az Európai Központi Bank egykori elnöke, valamint a 81 éves Umberto Bossi, az Északi Liga egykori vezetője, Berlusconi volt politikai szövetségese. Megjelentek az olasz ellenzéki pártok és parlamenti frakciók vezetői, a Hajrá Olaszország polgármesterei, a Milan és a Monza labdarúgócsapatának küldöttségei, az olasz vállalkozói, kulturális, sport- és közélet képviselői.

A távolmaradók között volt az Öt Csillag Mozgalom elnöke Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök, és az Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek politikusai sem vettek részt a szertartáson.

Milánóba érkezett az iraki elnök, Abdul Latif Rashid, Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír és több mint ötven ország külügyminisztere vagy nagykövete. Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett Silvio Berlusconi búcsúztatásán.

A dóm előtti téren húszezer ember fért el. Két kivetítőn követhették a szertartást, melyet az olasz közmédia és a Berlusconi-féle televíziós csatornák egyenesben közvetítettek.

Milánónak huszonnégy órája volt a magas rangú delegációk érkezése és a tömegeseménynek ígérkező szertartás előkészítésére. A város központjában hétfő óta biztonsági tesztelés zajlik a prefektúra, idegenrendészet, valamint a titkosszolgálat és a terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság egységeinek együttműködésével.

Szerdára országos gyásznapot hirdettek meg, és a római kormány és parlament a következő napokra felfüggesztette munkáját.

Ez is érdekelhet

képcím

"Mindörökre összetartozunk" - Bagdy Emőke interjút adott fia...

képcím

Elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas rendező

képcím

Meghalt Azahriah menedzsere, Ferich Balázs