Megszavazta a parlament a szuverenitásvédelmi törvényt

Startlap - Startlap
A szuverenitásvédelmi törvénycsomagot a Fidesz és a KDNP mellett a Mi Hazánk is megszavazta.

A szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nemcsak önmagában szavazták meg, hiszen a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítást is elfogadta az országgyűlés – írja a 444.hu

Ennek következményeként már februárban létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely autonóm államigazgatási szerv lesz. Munkáját a Nemzeti Információs Központ fogja támogatni.

A hivatal a nemzeti szuverenitás szempontja felől elemzi majd az ellenőrzése fókuszába kerülő szervezetekről, személyekről begyűjtött információkat, melyeket állami és önkormányzati szervektől, más szervezetektől vagy személyektől szerezhet meg. 

Ezzel párhuzamosan vizsgálhatja más állam, külföldi szerv, szervezet vagy személy érdekében végzett érdekképviseleti tevékenységeket, információk manipulálására irányuló és dezinformációs tevékenységeket, illetve a demokratikus vita és a döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló cselekedeteket. 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal évente készít majd jelentést munkájáról és a különböző ügyekről.

A törvénymódosítás mindazonáltal a választói akarat befolyásolását büntethetővé teszi. Tehát ha egy személy a választási kampányához külföldi államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől érkező vagyoni hozzájárulás fogad el, akár 3 év börtönnel is sújthatóvá válik.

A javaslat ellen korábban több mint 100 civil szervezet tiltakozott.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán a Parlamentben: Az elnök asszony lemondása helyes döntés...

képcím

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

képcím

Orbán: Ukrajna uniós tagsága jelenleg abszurd, nevetséges és...