Kiemelt Hírek 2018. június 23.

Születésnapját ünnepli az Oscar-gálát felbolygató színésznő

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 23.
Frances McDormand, a nő, aki beszédével felkorbácsolta egész Hollywood-ot

Ma 61 éves Frances McDormand amerikai színésznő, aki az idei Oscar-gálán elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, de ennél jóval többet tett. Köszönőbeszédében felhívta egy nagyon fontos dologra a figyelmet, és talpra állított minden jelenlévő hölgyet.

Az idei filmes gálák mindegyike valamilyen társadalmi problémára próbálta felhívni a figyelmet, a Golden Globe-on például sokan feketében jelentek meg, voltak, akik Donald Trump amerikai elnök politikáját bírálták, és természetesen szóba került a Weinstein-botrány is, és vele azok a nők, akik valaha elszenvedtek valamilyen fenyegetést, erőszakot felettesüktől.

Az Oscar gálán Frances McDormand felhívta a figyelmet a filmes világban is jelen lévő nemi és faji megkülönböztetésre. Mondandójának végén kiemelte az „inclusion rider”-t, amivel a nagy sztárok kérhetik szerződésükben, hogy a stáb minél sokszínűbb legyen.

Frances McDormand több, mint 30 éve van a színészi pályán, legutóbb a Három óriásplakát Ebbing határában című moziban láthattuk, amivel Oscart nyert. Eddigi karrierje során rengeteg díjra jelölték, Korábban is nyert Oscart, 1996-ban a Coen-testvérek filmjében, a Fargo-ban nyújtott alakításáért ismerték el. A Majdnem híres és a Kőkemény Minnesota filmekben alakított szerepe ugyancsak Oscar-jelölést hozott neki. Komikaként is megmutatta magát például a Minden végzet nehézben. Színházi színészként Tony-díjjal is elismerték, valamint az HBO Olive Kitteridge című sorozatának főszerepéért Emmy-díjat kapott.

Érdekesség, hogy nem akarta elvállalni a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotás főszerepét, mert túl idősnek tartotta magát hozzá. Férje, Joel Coen azonban rábeszélte a drámai szerepre. A filmben ugyanis egy olyan édesanyát játszik, akinek eltűnt a lánya – feltehetően megerőszakolták és megölték – és aki úgy érzi a rendőrség nem tesz meg mindent azért, hogy megtalálják az elkövetőt.

Magánéletével sosem került a címlapokra, hiszen 1984-ben férjhez ment, Joel Coenhez, akivel azóta is együtt élnek. Néhányszor bírálták őket amiatt, hogy McDormand túl sokszor szerepelt a Coen testvérek filmjeiben. Férjével 1994-ben fogadtak örökbe egy kisfiút, Pedrót.

Keresés az oldalon