Születésnapját ünnepli az Oscar-gálát felbolygató színésznő

Frances McDormand, a nő, aki beszédével felkorbácsolta egész Hollywood-ot

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-23 10:55

Fotó: Europress / AFP PHOTO / Mark Ralston

Ma 61 éves Frances McDormand amerikai színésznő, aki az idei Oscar-gálán elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, de ennél jóval többet tett. Köszönőbeszédében felhívta egy nagyon fontos dologra a figyelmet, és talpra állított minden jelenlévő hölgyet.

Az idei filmes gálák mindegyike valamilyen társadalmi problémára próbálta felhívni a figyelmet, a Golden Globe-on például sokan feketében jelentek meg, voltak, akik Donald Trump amerikai elnök politikáját bírálták, és természetesen szóba került a Weinstein-botrány is, és vele azok a nők, akik valaha elszenvedtek valamilyen fenyegetést, erőszakot felettesüktől.

Az Oscar gálán Frances McDormand felhívta a figyelmet a filmes világban is jelen lévő nemi és faji megkülönböztetésre. Mondandójának végén kiemelte az „inclusion rider”-t, amivel a nagy sztárok kérhetik szerződésükben, hogy a stáb minél sokszínűbb legyen.

Frances McDormand több, mint 30 éve van a színészi pályán, legutóbb a Három óriásplakát Ebbing határában című moziban láthattuk, amivel Oscart nyert. Eddigi karrierje során rengeteg díjra jelölték, Korábban is nyert Oscart, 1996-ban a Coen-testvérek filmjében, a Fargo-ban nyújtott alakításáért ismerték el. A Majdnem híres és a Kőkemény Minnesota filmekben alakított szerepe ugyancsak Oscar-jelölést hozott neki. Komikaként is megmutatta magát például a Minden végzet nehézben. Színházi színészként Tony-díjjal is elismerték, valamint az HBO Olive Kitteridge című sorozatának főszerepéért Emmy-díjat kapott.

Érdekesség, hogy nem akarta elvállalni a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotás főszerepét, mert túl idősnek tartotta magát hozzá. Férje, Joel Coen azonban rábeszélte a drámai szerepre. A filmben ugyanis egy olyan édesanyát játszik, akinek eltűnt a lánya – feltehetően megerőszakolták és megölték – és aki úgy érzi a rendőrség nem tesz meg mindent azért, hogy megtalálják az elkövetőt.

Magánéletével sosem került a címlapokra, hiszen 1984-ben férjhez ment, Joel Coenhez, akivel azóta is együtt élnek. Néhányszor bírálták őket amiatt, hogy McDormand túl sokszor szerepelt a Coen testvérek filmjeiben. Férjével 1994-ben fogadtak örökbe egy kisfiút, Pedrót.

Mai nap hírei

Az alábbi 3 csillagjegy nem képes titkot tartani - És van 3, akik örökre megőrzik őket

joy.hu12 órája

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

ezalenyeg.hu14 órája

A 6. kihalási hullám most zajlik, akkor is ha sokan tagadják

koponyeg.hu15 órája

Pszichológust alkalmaznak, miután kikaptak a Fraditól

demokrata.hu15 órája

Kutatás: a koronavírus alatt bringára ülők 80%-a rajta marad a szeren

flowcycle.hu16 órája

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu16 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu18 órája

Huawei Watch GT 2 Pro – Sok időnk van

gsmring.hu18 órája