Szombati lázadása óta először szólalt meg Jevgenyij Prigozsin

Startlap - Startlap
Azt mondja, nem azért vonultak fel, hogy megdöntsék az orosz vezetést.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin először üzent a zsoldosok szombati lázadásának feladása óta. A Telegramra feltöltött 11 perces hangüzenetben azt mondja, senki sem vállalta, hogy szerződést írjon alá a védelmi minisztériummal, és zsoldoscégének július 1-jén meg kell szűnnie.

Prigozsin világossá tette, hogy a hétvégi puccs során nem Putyint vette célba, amikor kijelentette, hogy csapatai Moszkvába vonulnak, mondván: “Nem azért vonultunk, hogy megdöntsük Oroszország vezetését.”

Hangüzenetében így fogalmaz:

A felvonulás célja az volt, hogy elkerüljük a Wagner megsemmisítését, és felelősségre vonjuk azokat a tisztségviselőket, akik szakmaiatlanságukkal rengeteg hibát követtek el.

A Wagner-vezér sajnálja, hogy orosz repülőgépekre és helikopterekre kellett csapást mérniük, de állítása szerint ez azért történt, mert bombázták őket, majd elmondja, végül azért fordultak meg és indultak vissza eredeti állásaikba, “hogy elkerüljék az orosz katonák vérontását”.

Lukasenka módot ajánlott a Wagnernek, hogy tovább dolgozzanak

A hétvégi Wagner-lázadás leállítása érdekében megkötött megállapodás feltételeiről Prigozsin azt állítja, hogy a csoport “kategorikusan ellenezte a Wagner 2023. július 1-jei bezárására és a védelmi minisztériumba való beolvasztására vonatkozó döntést”.

Hozzáteszi, hogy a parancsnokok megtagadták az orosz védelmi minisztériummal kötött szerződések aláírására irányuló kérést. Cserébe azt állítja, hogy körülbelül 30 emberét “orosz támadásban ölték meg” – az üzenetet szemléző BBC nem erősítette meg ezt az állítást.

Prigozsin azt is elmondja, hogy Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerepet játszott az ügyletben, és kijelentette, hogy Lukasenka “kinyújtotta kezét, és felajánlotta, hogy talál módot Wagner számára, hogy törvényesen folytathassa munkáját” – további részleteket erről nem árult el.

Hiába találgatja a fél világ két napja, hogy merre lehet, Prigozsin nem árulta el, hogy hol tartózkodik. 

Mint ismeretes, Jevgenyij Prigozsin még múlt pénteken Telegram csatornáján azt állította, hogy egységeit állítólag az orosz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta, valamint bejelentette, hogy “25 ezer embere megy tisztázni a dolgot”. Bár a Wagner-vezért igaza nem tűnik annyira tényszerűnek, mint az, ami már korábban napvilágot látott: a puccsszerű lázadás azért indult, mert az orosz védelmi minisztérium gyakorlatilag elrendelte a Wagner magánhadsereg “államosítását”, vagyis azt, hogy betagozódjon az orosz katonai vezetés közvetlen irányítása alá. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök azóta sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Ez is érdekelhet

képcím

Moszkvai terrortámadás: így kapták el a terroristákat

képcím

Moszkvai merénylet: elfogták a terroristákat

képcím

Lövöldözés és robbantás történt egy moszkvai koncertteremben