Kiemelt Hírek 2018. július 19.

Szokatlan feliratú géppel repült Orbán Izraelbe - kinek üzent vele?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 19.
Tiszta Amerika ...

Kétnapos izraeli hivatalos látogatásra utazott szerdán Orbán Viktor. Az MTI fotói alapján és az Orbán Facebook-oldalán megosztott videó tanúsága szerint is a magyar miniszterelnök azon a 605-ös lajstromszámú gépen utazott, amely egyike a honvédség által tavaly decemberben vásárolt két gépnek.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindez azért érdekes, mert a kormány korábban többször is hangsúlyozta, a csődbe ment AirBerlintől megvásárolt 9 illetve 10 éves Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, a polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás – írja a 444.

A két A319-es Airbus pontos vételára jelenleg nem ismert. A korábbi honvédelmi miniszter, Simicskó István a beszerzési árról tavaly decemberben annyit mondott, ez a géptípus újonnan 70-80 millió euróba kerül, de  ezeket a 8-9 éves gépeket ennek az árnak kevesebb mint feléért sikerült megvenni.

Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszter a tavaly decemberi, 106. Kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország az egyetlen az unió tagállamai közül, ami nem rendelkezik saját kormányzati géppel. Hozzátette: helyesnek tartaná, egy „ normális kormányzati szállítási flotta” kiépítését.

A tel-avivi Ben Gurion reptéren készült fotókon az is szemet szúr, hogy a repülőgépre a Hungarian Air Force feliratot festették fel. Ez a gyakorlat az Egyesült Államokból lehet ismerős, mivel a mindenkori amerikai elnököt külföldi útjaira az American Air Force One különleges védettségű repülő szállítja.

Érkezés Izraelbe // Arrival in Israel

Érkezés Izraelbe // Arrival in Israel

Közzétette: Orbán Viktor – 2018. július 18., szerda

Keresés az oldalon