Szlovákiai buszbaleset: ketten továbbra is mélyaltatásban vannak

Startlap - Startlap
A Szlovákiában, hétfőn balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül tizennyolcan hazaérkeztek Magyarországra.

Frissítés: Megérkeztek szlovákiai buszbaleset első sérültjei kedd hajnalban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba – tudatta az intézmény az MTI-vel. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház közleménye szerint a reggel 8 órai adatok szerint négy embert szállítottak be az intézménybe. Egyikük könnyebben sérült, három ember pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Életveszélyben egyikük sincs, állapotuk stabil, ellátásuk megkezdődött – közölték.

Jelezték, hogy további sérülteket is várnak, akik folyamatosan érkeznek a kórházba; érkezésükről, állapotukról várhatóan kedden 16 órakor adnak újabb tájékoztatást. Hozzátették, hogy a személyiségi jogokra tekintettel további, bővebb információkat az intézmény nem adhat mindaddig, amíg az érintettek vagy hozzátartozóik erre engedélyt nem adnak.

Minden utast sikerült azonosítani

Egy magyar busz kamionnal ütközött össze hétfő délelőtt a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek meg, őket a szakolcai, a nagyszombati, a malackai, illetve három pozsonyi kórházban ápolják.

A 21 súlyos sérült közül ketten továbbra is mélyaltatásban vannak – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Menczer Tamás elmondta: a külügyminisztérium call centerébe 31 hívás érkezett a balesettel kapcsolatban, és minden utast sikerült azonosítani.

Kiemelte: a nagykövetség munkatársai hétfő óta a helyszínen, illetve a kórházakban vannak, hogy segítsék a sérülteket, de az utasok azonosításában és a rokonok, ismerősök tájékoztatásában is részt vettek, vesznek. Hangsúlyozta, hogy kollégáik a továbbiakban is segítik a baleset sérültjeit.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszámolt arról, hogy a könnyebben megsérült 37 utast egy tűzoltó-parancsnokságon vizsgálták meg, közülük 23-at további vizsgálatokra kórházba küldtek. Ezt 19 ember fogadta el, őket kórházba szállították, míg négy ember visszautasította a további vizsgálatokat.

Az utasok közül 18-an indultak el hétfő este és érkeztek meg Magyarországra – ismertette.

A baleset okával kapcsolatban Menczer Tamás nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, azt mondta: addig nem kommentálja ezt, amíg a hatósági vizsgálat le nem zárul.    

Kitért arra, amint a sérültek hazaszállítható állapotban lesznek, az Országos Mentőszolgálat – az orvosi protokoll szerint – segítséget nyújt a hazaszállításukban.

A Magyraországra már hétfőn visszatért, csak kisebb mértékben sérült utasok ebben a cikkben mesélnek arról, hogy milyen borzalmakat éltek át a karambol során.

Elaludhatott a buszsofőr 

A szlovák egészségügyi miniszter hétfői közlése szerint nagyon súlyosak a Pozsonyi Egyetemi Kórházban ápolt páciensek sérülései – írja a Bumm.sk portál. “Nagyon aggasztó a sérülések mértéke. Súlyos, polytraumás esetekről van szó, több embert mesterségesen kell lélegeztetni, súlyos arcroncsolódásokkal, medence- és alsóvégtag-roncsolódásokkal hoztak pácienseket, akiknél azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség” – jegyezte meg Michal Palkovič.  

A TV JOJ szerint a magyar buszsofőr elaludhatott. A szlovák rendőrség szerint sem a busz, sem a kamion sofőrje nem fogyasztott alkoholt.

Címlapkép: MTI/AP/TASR/Michal Svítok

Ez is érdekelhet

képcím

Visszaállítják az ellenőrzést a szlovákok a magyar határon

képcím

Velencei buszbaleset: különböző nemzetiségű külföldi...

képcím

Fotókon az olaszországi busztragédia