Kiemelt Hírek 2019. január 14.

Szilágyi Áron: Kilencéves korom óta álmodtam róla, hogy olimpiai bajnok leszek

Startlap Kiemelt Hírek 2019. január 14.
22 és 26 évesen sikerült is.

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó.

  1. január 14-én született Budapesten.

„Engem több fronton is megtámadott a vívás. Először atletizáltam, de láttam, hogy itt a vívóterem, húzzák be a nagy zsákjaikat a vívók, az ablakon be lehet lesni, csapkodják egymást a fegyverekkel, és ez nagyon megtetszett. Aztán Gyuri bácsi eljött az általános iskolánkba népszerűsíteni a sportágat, és nagyon megtetszett az ő személyisége. A harmadik front talán az volt, amikor a helyi, II. kerületi lapban, a Budai Polgárban megjelent egy kis hirdetés, amit észrevett az édesanyám. Mondta, hogy „nézd csak, Áron, mondtad, hogy van a vívás, itt is hirdetik”, ezek után már az édesanyám is úgy érezte, hogy le kell hoznia a vívóterembe.”

16 évesen, 2016-ban Poznanban a junior Európa-bajnokságon aranyérmes lett, 2007-ben a kadett világbajnokságon második helyezést ért el.

18 évesen egyéniben a legjobb 16 közé került a 2008-as pekingi olimpián. Csapatban hetedikként zárt. Az amszterdami junior Eb-n csapatban szerzett ezüstérmet. Az év végén megnyerte a magyar bajnokságot.

2009-ben a junior vb-n egyéniben második, csapatban első lett.

2010-ben a junior világbajnokságon egyéniben harmadik, csapatban kilencedik volt, a magyar bajnokságon pedig hatodik.

A 2011-es cataniai vívó-világbajnokságon a negyeddöntőben vereséget szenvedett a német Nicolas Limbachtól, és így a hatodik helyen végzett a kardozók versenyében.

„Kilenc éves korom óta álmodtam róla, hogy olimpiai bajnok leszek. Nem volt nehéz, nem kellett nagy fantázia hozzá, hiszen amikor lementem a Vasas vívó termébe edzeni, láttam a volt olimpiai bajnokok képét a falon. Egészen egyszerű volt megfogalmazni magamnak, hogy nagyon örülnék neki, ha az én képem is egyszer kikerülne ide. Ez az álom fokozatosan alakult át céllá. Ugyan a Londoni Olimpiának még nem úgy futottam neki, hogy csak az aranyéremmel lennék elégedett, de benne volt a pakliban, hogy ha jó napom van, ha szerencsém van, ha erősebb tudok lenni mentálisan mint az ellenfelem, akkor sikerülhet.”

2012-ben Chicagóban aranyéremmel zárt a férfi kardozók olimpia előtti utolsó világkupaversenyén.

Ő szerezte Magyarország első aranyérmét a 2012-es londoni olimpián.

A 2013-as budapesti világbajnokságon egyéniben bronzérmes lett.

2014 februárjában megnyerte a férfi kardozók padovai világkupaversenyét.

2015-ben a világbajnokságon egyéniben a hatodik helyen végzett.

A 2016-os kard csapat világbajnokságon ezüstérmes volt.

A 2016. évi nyári olimpiai játékokon kard egyéniben a döntőben Daryl Homer elleni asszójában megvédte olimpiai bajnoki címét, ezzel megszerezve a második olimpiai aranyérmét.

A 2017-es lipcsei világbajnokságon egyéniben a 16 között esett ki, míg csapatban ezüstérmet szerzett.

A 2018-as szöuli Grand Prix-n egyéniben aranyérmes, a decemberi országos bajnokságon kard egyéniben aranyérmes lett.

 

Forrás: Wikipedia

Keresés az oldalon