Szigorú közleményt adott ki az amerikai külügy - Pompeo budapesti látogatására időzítették

Az amerikai diplomáciától szokatlan hangnemű üzenet érkezett.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-11 10:16

MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Pontokba szedett közleményt adott ki az amerikai külügyminisztérium Mike Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatásának céljáról. Ebben azt írják, hogy a miniszter látogatására a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulóján kerül sor, amikor a közép-európaiak visszaszerezték szabadságukat és szuverenitásukat, a nyugati demokráciák útjára léptek, és ezt a NATO- és EU-csatlakozással is megerősítették – írja a 24.hu.

A védelmi együttműködéssel nincs baj

A közlemény két fontos kérdést érint. Elsősorban védelmi ügyekben fogalmaz meg elvárásokat, de ehhez hozzá is teszi, hogy mind hazánk, mind Szlovákia esetében hiteles terveket látnak arra vonatkozóan, hogy a GDP két százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, aminek húsz százalékát 2024-ig az eszközbeszerzések teszik ki. A gyarapodó, stabil és demokratikus Ukrajna fontosságának hangsúlyozása azonban már lehet egy bökés a magyar diplomácia felé.

Nem elégedettek

„A szövetségeseinket szövetségesként kezeljük, és elvárjuk tőlük, hogy betartsák vállalásaikat” – vezetik fel a következő fejezetét a közleménynek. Eszerint a NATO, az EBESZ és más transzatlanti intézmények tagjaként „kormányaink arra esküdtek fel, hogy fáradhatatlanul dolgozzanak állampolgáraink szabadságának biztosításáért”. „A demokráciák a legerősebb szövetségeseink, az eleven civil társadalom és a szabad média a plurális demokrácia sarokkövei” – írják.

A korrupció viszont elég nagy baj

Az USA elsősorban a térségben tapasztalható orosz és kínai jelenlét miatt aggódik, aminek szerves részét képezi a korrupció elharapózása és ezt az amerikaiak nem nézik túl jó szemmel. Külön hangsúlyozták a média függetlenségének fontosságát is, ami megint csak egyértelmű üzenet.

A kiszámítható jogi környezet nagyon kéne

Az amerikai külügy emlékeztet, hogy Magyarországon és Szlovákiában amerikai cégek százai működnek, ezért az Egyesült Államok stabil működési, kiszámítható jogi környezetet szorgalmaz, egyenlő esélyekkel a közép-európaiak és amerikaiak számára. Együttműködnek Magyarországgal és Szlovákiával az energiabiztonság megerősítésében is, megemlítve, hogy a Krk-szigeti cseppfolyós földgázterminál közvetlenül hozzájárul ehhez. Hazánktól és Szlovákiától emellett elvárják, hogy szembemenjen az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékekkel.