Szegényeknek osztott ételt a csépai atya, feljelentették

A bejelentések szerint nem volt biztonságos az élelmiszer, az atya viszont azt mondja, egyetlen éhezőt sem hagyhat vacsora nélkül, aki hozzá fordul segítségért.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-12 13:53

Fotó: Thinkstock

A hvg.hu és a 24.hu számolt be a SZOLJON cikke alapján (ami már nem elérhető) arról a csépai atyáról, akit valószínűleg hívei jelentettek fel, mivel szerintük nem biztonságos, lejárt szavatosságú élelmiszert is kioszt a helyi szegényeknek. Antal András atya azt mondja, neki elsődlegesen isten törvényeit kell betartania.

A plébánia vezetőjénél több lakossági bejelentést után jelentek meg a Jász-Nagykun Megyei Kormányhivatal munkatársai a rendőrséggel karöltve, hogy házkutatást tartsanak. A bejelentésekhez fényképeket is csatoltak, amiken látszott, hogy tényleg volt az adományok között lejárt élelmiszer, a helyszínen azonban a hatóságok semmilyen élelmet nem találtak.

 

Az élelmiszer-adományozás az uniós és nemzeti jogszabályok alapján élelmiszer-forgalmazásnak minősül, és ilyen tevékenységet csak az erre regisztrált szervezetek folytathatnak. A hatóságok arra kérték az atyát, hogy jelentse be az élelmiszer forgalmazást, így lehetővé az élelmiszer-szállítmányok ellenőrzését – ez komoly adminisztrációval jár.

András atya szerint számára az elsődleges előírás az Egyházi Törvénykönyv betartása, és így a szegények megsegítése. Hozzátette: törvényileg rögzítve van, hogy egy vallási közösség saját belső szabálya szerint működhet, amit állami szerv nem bírálhat felül. Azt is elmondta, hogy az éhezők saját maguk keresik fel őt, és nem ő viszi el hozzájuk az élelmiszert.

Isten első tette, mindig a bőkezű adakozás. A parancsok, illetve az engedelmesség csak a második helyen következnek. Bármi is történt, munkámat tovább folytatom. Hogy nehéz árral szemben úszni? Az. Mindezek ellenére sem hagyhatok egyetlen éhezőt sem vacsora nélkül, aki hozzám fordul segítségért

– vélekedik az atya, aki szerint a mostani eset az emberi irigység miatt történt.

Antal András elismerte, hogy tényleg lejárhatott néhány tartós élelmiszer (zacskós levesek, konzervek) szavatossága, de felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran különbözik a csomagoláson feltüntetett dátum a valódi fogyaszthatóság idejétől.

Mai nap hírei

Nagy dicsőség a Microsoft Edge böngészőnek

itbusiness.hu2 órája

260 ezer ember mondott nemet Orbán hazudozására

ezalenyeg.hu2 órája

Idegenben győzte le máltai ellenfelét, két meccsre az Európa-liga-főtáblától a Vidi

eurosport.hosszabbitas.hu12 órája

Felszámolták Európa egyik legnagyobb kokaincsempész-bandáját

szabadeuropa.hu13 órája

Szijjártó Péter ma is folytatta az elszigetelődést

demokrata.hu16 órája

Rekordot hoz a hazai kukoricatermés?

agraragazat.hu17 órája

Nem bírunk betelni vele! Enrique Iglesias és Anna Kournikova kislányánál nincs tündéribb

joy.hu18 órája

Téged is felkereshetnek – folytatódik a nagy mezőgazdasági összeírás

agroinform.hu18 órája