Kiemelt Hírek 2017. november 11.

Százezrek vonultak utcára Varsóban

Startlap Kiemelt Hírek 2017. november 11.
Ma ünnepelték a függetlenség napját Lengyelországban.

Szombaton a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, a függetlenség napja alkalmából, Varsóban százezrek vettek részt különböző politikai irányultságú tömörülések menetein, valamint a központi állami megemlékezéseken. 

Fotó: MTI

A rendezvényt politikai hovatartozástól függetlenül a társadalom szélesebb rétegei – fociszurkolók, egyetemisták, családok és idősebb emberek egyaránt – tartják magukénak. Varsó központjában 10 kilométeres futóversenyt is rendeztek, amin 15 ezren vettek részt.

A függetlenség napját annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves feldaraboltság után visszanyerte önállóságát és független, szabad ország lett.

A nap folyamán több attrocitás is történt. A varsói megemlékezéseken várt tömeges részvétel miatt a fővárosban hatezer fővel erősítették meg a rendőri jelenlétet. Először fordult elő, hogy a függetlenség menet útvonala mentén betontömböket állítottak. A varsói rendőr-főkapitányság ezt a nyugat-európai terrortámadások tapasztalatával magyarázta.

Cikk és címlapkép forrása: MTI
 

Keresés az oldalon