Kiemelt Hírek 2020. május 27.

Szavazás nélkül rendelhetne el egészségügyi válsághelyzetet a kormány a jövőben

Startlap Kiemelt Hírek 2020. május 27.
A felhatalmazási törvény visszavonásáról szóló javaslatba eldugott ötlet értelmében a tiszti főorvos kezdeményezhetné a válsághelyzet elrendelését és visszavonását. Reggeli hírösszefoglaló.

Szavazás nélkül rendelhetne el egészségügyi válsághelyzetet a kormány: különleges jogokat kapnának korlátlan időre

Izgalmas dolgot csempésztek bele a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatba: eszerint a kormány az országos tiszti főorvos javaslatára, parlamenti szavazás nélkül úgynevezett “egészségügyi válsághelyzetet” rendelhetne el. Ezzel kivételes jogokhoz jutnának. Részletek itt.

Kiderült, mi robbantotta ki a tragikus verekedést: a lányokat védték a Deák téren halálra késelt fiúk

Egyre több új információ lát napvilágot péntek hajnalban verekedésből kettős gyilkossággá fajult esetről: a sajtónak megszólaltak a két áldozat, Gergely és László barátai. Minderről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Idén kell nyugdíjba menni, ha te is akarsz 13. havi nyugdíjat

A kormány benyújtotta a 13. havi nyugdíj jövő évtől kezdődő visszavezetéséről szóló törvényjavaslatot. Ebben rögzítik a juttatás fizetésének ütemezését, valamint azt, hogy mindez kinek jár. További információkért kattints ide.

Dávid és Góliát: oroszlányi munkások beperlik a kormány stratégiai partnerét

A Wescast a világ vezető autóipari beszállítója a kipufogóöntvények területén, a legjobbnak számító 2015-ös esztendőben több mint 35 milliárdos árbevételt termeltek. A kínai multi 2017 óta a kormány stratégiai partnere, többször kaptak jókora állami támogatásokat. A veszélyhelyzet alatt a vállalat sajátosan értelmezte a Munka Törvénykönyvét, ezért a Vasas Szakszervezeti Szövetség ölre megy a gigacéggel, és pert indítanak. Az esetről itt olvashatsz tovább.

Megdőlt a korrupciós rekord a járvány alatt: Mészáros Lőrincék cégei még sosem kaptak ennyi állami megrendelést

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A CRCB (Corruption Research Center Budapest) szerda reggelre közzétette legfrissebb jelentését, amelyben az elmúlt 15 év összes állami közbeszerzését, közel 285 ezer tendert vesznek górcső alá. A kutatás két szempontra koncentrált: hányan indultak az egyes pályázatokon, és mennyit nyertek azok a cégek, amelyek Orbán Viktor köreihez tartoznak. A tanulmány roppant érdekes megállapításokra jutott, ugyanis a pandémia ideje alatt kivételesen sikeresek voltak a kormányközeli vállalatok. A vizsgálatból az is látszik: a választási kampányok kivételes időszakoknak számítanak, és másként bánik az állam az EU-s pénzekkel, mint a magyar adófizetők által biztosított forrásokkal. További részletek és figyelemre méltó számok itt nézegethetők.

Csökkenőben van a magyarországi aktív fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírust, és többen meghaltak a fertőzés következtében, a számok azonban javuló tendenciát mutatnak. A koronavírussal kapcsolatos friss, hazai statisztikákat erre a linkre kattintva ismerheted meg.

Elindultak a szedd magad akciók, de az idén ez is egy kicsit más lesz

A múlt hónapban még senki sem tudta, lesz-e lehetőségünk szabadföldi epret zsákmányolni a szedd magad akció keretein belül. Most már látszik, hogy ennek semmi akadálya, ugyanakkor szigorú szabályokat kell betartania annak, aki a földekre látogat, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes a szokásosnál alaposabban tájékozódni. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Június elsejétől indulnak újra az egészségügyi szűrések

Június első napjaiban útnak indulnak az autóbuszok, amelyek a hátrányos helyzetű térségekben is lehetővé teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésétRészletek itt.

Végre bebizonyították: jelentősen csökkenti a fájdalmat a káromkodás

Fotó: Mark Makela/Getty Images

Richard Stephens, a Keele Egyetem pszichológusa már korábban is foglalkozott a fizikai fájdalom és a csúnya szavak kapcsolatával, de legújabb kísérletében egyértelműen bizonyította, hogy a káromkodás emeli a fájdalomküszöböt, és mérsékli a fájdalomérzetet, méghozzá nem kicsit. A szuper kutatás szuper eredményeiért erre a linkre kell kattintani.

A nyári melegre még várni kell

Egy hideg légörvénynek köszönhetően egészen a hét végéig nem számíthatunk jelentősebb melegedésre. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Keresés az oldalon