Szakmai felmérésnek álcázott kérdőívben nyomoznának a tanárok után

A pedagógusok munkaterhelését kéne felmérni, de ehelyett a tanárok Facebook-csoportos tagságairól kérdeznek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-29 16:15

(MTI Fotó: Komka Péter)

A tervek szerint szeptemberben mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik azt a felmérést, ami sokkal inkább tűnik nemzeti konzultációnak, mint valódi szakmai kérdéssornak – számolt be a Népszava. Eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte a kutatást, amely a tanárok munkaterhelését mérné fel, de szervezet keddi sajtótájékoztatón arról nyilatkozott, hogy a jelenlegi kérdőív nem az ő elképzeléseiket tükrözi és minden szakmaiságot nélkülöz.

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából. Ráadásul a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját, amivel már az anonimitás sem biztosított

– fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja. A Századvég által összeállított kérdések a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és egyéb szervezeti tagságaira, és még a Facebook-csoporttagságaira is kitérnek.

A kormány nem akar várni a kérdőívek szétküldésével, mert ősszel módosítanának a pedagógus munkaterheket érintő jogszabályokon, amihez felhasználnák a kutatás eredményeit is. Szűcs Tamás PDSZ-elnök szerint azonban a kérdőív-tervezet nem áll készen arra, hogy szeptemberben kézbesítsék.

A PDSZ kezdeményezésére még 2010-ben, a Tárki közreműködésével készített hasonló felmérés szerint egy pedagógusnak akkor átlagosan összesen heti 51,5 munkaórája volt. Szűcs Tamás véleménye szerint ez a szám azóta biztosan növekedett.

Mai nap hírei

Pécsen megjelent a tigrisszúnyog – komoly kockázatot jelent

agroinform.hu4 órája

A Halloween nem azonos a Halottak napjával

eletforma.hu7 órája

Tessék megijedni, Európában újra regisztráltak madárinfluenzás eseteket

agraragazat.hu7 órája

Zágrábban minden harmadik Covid-teszt pozitív lett

szimpatika.hu8 órája

A 2017-es vizes VB-n nem csak szórták a pénzt, hanem a haverok zsebébe tömték

ezalenyeg.hu9 órája

Monchiero dióbetakarító gép gyakorlati bemutatója Csorváson

gepmax.hu9 órája

ByeAlex annyira cool, hogy egy alap használati tárgy nincs is a lakásában

joy.hu18 órája

Ötven muszlim fiatal berontott egy bécsi templomba

demokrata.hu19 órája