Szakmai felmérésnek álcázott kérdőívben nyomoznának a tanárok után

Startlap - Startlap
A pedagógusok munkaterhelését kéne felmérni, de ehelyett a tanárok Facebook-csoportos tagságairól kérdeznek.

A tervek szerint szeptemberben mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik azt a felmérést, ami sokkal inkább tűnik nemzeti konzultációnak, mint valódi szakmai kérdéssornak – számolt be a Népszava. Eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte a kutatást, amely a tanárok munkaterhelését mérné fel, de szervezet keddi sajtótájékoztatón arról nyilatkozott, hogy a jelenlegi kérdőív nem az ő elképzeléseiket tükrözi és minden szakmaiságot nélkülöz.

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából. Ráadásul a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját, amivel már az anonimitás sem biztosított

– fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ Országos Választmányának tagja. A Századvég által összeállított kérdések a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és egyéb szervezeti tagságaira, és még a Facebook-csoporttagságaira is kitérnek.

A kormány nem akar várni a kérdőívek szétküldésével, mert ősszel módosítanának a pedagógus munkaterheket érintő jogszabályokon, amihez felhasználnák a kutatás eredményeit is. Szűcs Tamás PDSZ-elnök szerint azonban a kérdőív-tervezet nem áll készen arra, hogy szeptemberben kézbesítsék.

A PDSZ kezdeményezésére még 2010-ben, a Tárki közreműködésével készített hasonló felmérés szerint egy pedagógusnak akkor átlagosan összesen heti 51,5 munkaórája volt. Szűcs Tamás véleménye szerint ez a szám azóta biztosan növekedett.

Ez is érdekelhet

képcím

Megszólalt Szilágyi Liliána apja

képcím

252 ezer forint kaphat egy átlagnyugdíjas novemberben

képcím

"Ön engem pedofilnak tart?” - kérdezte a CNN meleg riportere...