Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett

Startlap - Startlap
Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált csütörtökön, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében.

Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a második világháború óta folytatott semlegességi politikával.
“A jó dolgok azokkal történnek, akik várnak” – mondta Blinken.

“A csatlakozás ratifikációs okmányainak befogadásával hadd legyek én az első, aki üdvözli Svédországot a washingtoni szerződés részes feleként és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjaként” – fűzte hozzá.

“Nem volt könnyű menet, de úgy vélem, már az első naptól fogva tudtuk, hogy ma itt leszünk, és most itt is vagyunk” – mondta Blinken.

Kristerssont a nap folyamán Joe Biden fogadja a Fehér Házban, majd díszvendég lesz az amerikai elnök kongresszusban tartandó évértékelő beszédén. A svéd miniszterelnök “a szabadság győzelmének” nevezte országa belépését a védelmi szövetségbe.

A Fehér Ház közleménye szerint Svédország NATO-csatlakozásával “az Egyesült Államok és szövetségesei még nagyobb biztonságban lesznek”.

A NATO a világtörténelem legerősebb védelmi szövetsége, és manapság épp olyan létfontosságú szavatolni állampolgáraink biztonságát, mint 75 éve, amikor szövetségünket megalapították a második világháború romjain” – áll az amerikai elnök hivatalának közleményében. Svédország zászlaját hétfőn fogják felvonni a NATO brüsszeli székhelye előtt a másik 31 tagállam mellé.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a svéd NATO-csatlakozás alkalmából kiadott nyilatkozatában “történelmi napról” beszélt. Mint mondta, Svédország a jövőben az észak-atlanti szövetség alapokmánya 5. cikkelye által biztosított védelem alatt áll, ami “a szövetségesek szabadságának és biztonságának abszolút garanciája”.

Hozzátette, hogy Svédország csatlakozása a NATO-t is erősebbé teszi tekintettel arra, hogy az ország hatékony hadsereggel és fejlett hadiiparral bír.

(MTI)

Címlapkép : MTI/AP/Jess Rapfogel

Ez is érdekelhet

képcím

Nagy lépés az olimpia felé: legyőzték a svédeket a magyar női...

képcím

Sulyok Tamás aláírta a svéd NATO-csatlakozást

képcím

Megszavazta az országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását