Svéd kormányfő: Svédország NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé

Startlap - Startlap
Kövér Lászlóval ellentétben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is arra számít, hogy Magyarország február végén ratifikálja a svédek NATO-tagságát.

A svéd miniszterelnök pénteken a TV4 svéd televízióban azt mondta,

szívesen látogat Budapestre, hogy különböző ügyekről tárgyaljon, de előbb Brüsszelben lesz egy találkozója Orbán Viktorral, “ahol elkezdhetjük a megbeszéléseket”.

Esetleges budapesti látogatásáról kifejtette, “kell találni egy időpontot, az ilyen dolgokat általában nem sietve intézzük. Úgy gondolom, hogy mindkettőnk naptára nagyon zsúfolt”. A svéd miniszterelnök szerint Svédországnak és Magyarországnak sok megvitatandó ügye van, de Svédország NATO-tagságát illetően nincs miről tárgyalniuk.

A NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé. Ezzel szemben megvitathatjuk például, hogy NATO-tagként miként tudunk a legjobban együttműködni

– fogalmazott Ulf Kristersson. A svéd kormányfő azt mondta, Svédország nem tesz semmilyen új ígéretet a NATO-t illetően. “Nincsenek napirenden olyan követelések, amelyek a NATO-tagsággal függenének össze.”

Azonban a két ország sok mindent megvitathat, közte a NATO-n belüli együttműködést, a leendő magyar EU-elnökséget, Ukrajna támogatását vagy azt, miként lehet a legtöbbet kihozni abból, hogy a két ország légiereje ugyanazt a vadászgépet használja, a svéd JAS Gripent. Kristersson

nem bocsátkozott jóslásba arról, hogy országa pontosan mikor válik a védelmi szövetség 32. tagjává, de azt mondta, hogy várhatóan “nagyon hamar”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságírói kérdésre válaszolva pénteken Brüsszelben arról nyilatkozott: arra számít, hogy a magyar parlament ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását, amint február végén újra összeül.

Elmondta: Svédország belépése a NATO-ba az egész szövetséget erősebbé teszi. A főtitkár továbbá megköszönte Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikációs okmányt, majd hangsúlyozta:

várom a ratifikálást Magyarország részéről, amint a parlament újra összeül.

Kövér László csütörtökön nyilatkozott az Indexnek arról, hogy nem támogatja Svédország csatlakozását. Az Országgyűlés elnöke kijelentette, a svédek

olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni.

Svédország – Finnországgal együtt – 2022 májusában, Oroszország Ukrajna elleni háborújának megkezdését követően kérte felvételét a NATO-ba.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

Nagy lépés az olimpia felé: legyőzték a svédeket a magyar női...

képcím

Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett