Süss fahéjas süteményeket!

Startlap - Startlap
A fahéj jellegzetes fűszeres illatának nem lehet ellenállni!

Fahéjas fánk muffin

Hozzávalók

A tésztához

20 dkg finomliszt

0.5 csomag sütőpor

1 csipet só

0.5 tk fahéj

0.25 tk szerecsendió

1 db tojás

15 dkg cukor

75 ml  napraforgó olaj

175 ml tej

A tetejére

4 dkg vaj (olvasztott)

4 dkg cukor

0.5 csomag vaníliás cukor

0.5 ek fahéj

 

Elkészítés:

Összekeverjük  a lisztet, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.

Egy másik tálban habosra verjük a tojást, a cukrot és az olajat, végül adjuk hozzá a tejet, és keverjük homogénné.

Dolgozzuk össze a két részt. A massza szinte folyós lesz, maradhatnak benne csomócskák is, ennek ellenére ne kevergessük sokáig!

Kanalazzuk bele a muffinpapírokkal bélelt formába.

175 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Kevés hűlési idő után a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd beleforgatjuk a fahéjas cukros keverékbe.

 

Vaníliás-fahéjas kuglóf

Hozzávalók:

4 db tojás

10 dkg finomliszt

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

20 dkg cukor

1.5 dl napraforgó olaj

1 dl langyos víz

1 csomag vaníliás cukor

10 csepp vanília aroma

1 citromból nyert reszelt citromhéj

2 tk fahéj

1 csomag sütőpor

 

Elkészítés:

A négy tojásfehérjét 1 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verjük.

Négy tojássárgáját 20 dkg cukorral fehéredésig keverünk, hozzáadjuk a másik vaníliás cukrot is.

A tojássárgájás masszába keverjük a citrom lereszelt héját, vanília aromát, fahéjat.

Hozzáadjuk a vizet, olajat, sütőport, kétféle lisztet, majd az így kapott sűrű masszát lazítjuk a tojásfehérjék felvert habjával

Légkeveréses sütőben 180 fokon 45 percig sütjük (a kuglóf sütőformát kivajazzuk-kilisztezzük).

Porcukorral szórva tálaljuk.

 

Fahéjas csiga

Hozzávalók:

A tésztához

40 dkg finomliszt

2.5 dkg élesztő (friss)

2 dl tej (langymeleg)

4 dkg cukor

7 dkg margarin (vagy vaj)

0.25 teáskanál só

2 ek fahéj

A krémhez

10 dkg margarin (vagy vaj)

7 dkg cukor

2 ek fahéj

 

Elkészítés:

A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 4 dkg cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből (1-1,5 decit). Kicsit elkeverjük az élesztővel, és letakarva 10-15 percig pihentetjük (míg megkel).

Hozzáadjuk a 7 dkg lágy margarint, 2 ek őrölt fahéjat és a sót. Összegyúrjuk, a tejből teszünk még hozzá, ha kell. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk (nem ragad, nem túl kemény, de nem is túl lágy.)

Lefedve kelni hagyjuk a tésztát, 1 óra ajánlott, de ha szükséges, akkor 20 perc is nagyjából elég.

Míg kel a tészta, addig összekeverjük a 10 dkg margarint,7 dkg cukorral és 2 ek fahéjjal. Ez kint maradhat szobahőmérsékleten, úgy könnyebb lesz kenni.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra (kb 30×70 cm-esre). Megkenjük a fahéjas-cukros margarinnal, és felcsavarjuk (ha kisebb átmérőjű csigát szeretnénk, akkor a hosszabb oldalánál, ha kicsit nagyobbakat, akkor a rövidebb oldalánál kezdve).

3-4 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú, sütőpapírral bélelt tepsibe. Lehet közel tenni egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben.

Ha reggelire készítjük, akkor tegyük be lefóliázva a hűtőbe vagy hideg helyre előtte este. Reggel tegyük be a hideg sütőbe, és úgy kapcsoljuk be (így fel tud melegedni a tészta és a forma is. Ha nem akarunk egy éjszakát várni, akkor is pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betesszük a sütőbe.

Sütési hőfok: 200°C.

 

Fotók: Pinterest

Ez is érdekelhet

képcím

A tökéletes rizs titkai

képcím

Frankfurti leves egyszerűen, ahogy mi szeretjük

képcím

Túrófánk egyszerűen: hatalmas kedvenced lesz ez a recept