A Spar bepanaszolta a magyar kormányt Brüsszelnél

Startlap - Startlap
Az üzletlánc úgy véli, hogy a magyar kabinet piaci beavatkozása jogellenes volt.

A Spar úgy véli, Magyarország megsértette az uniós jogszabályokat, mivel beavatkoztak a piac működésébe az élelmiszerek drágulásának megakadályozása miatt – írta a 444.hu. A holland székhelyű kereskedelmi lánc felszólította Brüsszelt olyan intézkedések megtételére, amelyek a beavatkozás hatását csökkentik. 

A Spar szerint az Orbán-kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív, számos uniós jogszabályt is sért, egyebek mellett az áruk szabad mozgásának elvét. A Spar magát az árstop intézményét is nehezményezi. A cég úgy véli, 90 millió euróval növekedtek a költségei a kormányzati intézkedések hatására. Így ennek következményeként 2023-ban  50 milliós veszteséggel zártak. 

A magyar kormány a növekvő élelmiszerárak miatt már hosszú ideje a külföldi cégeket tartja hibásnak. 2022-ben és 2023-ban – amikor magas volt az inflációs környezet – azzal vádolták  a nagy kereskedelmi láncokat, hogy az áraik emelése az indokoltnál nagyobb mértékű volt. 

Ennek ellentételezésére vezették be az árstopot 8 alapvető élelmiszerre. Az MNB elemzései szerint ugyanakkor ez a másfél évig tartó korlátozás még meg is emelt az infláció szintjét.  

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Varga: 184 milliárd forint uniós forrás érkezett...

képcím

Orbán Viktor két pert bukott egy nap alatt

képcím

Media1: Orbán újabb helyreigazítási perben veszített