Kiemelt Hírek 2020. október 23.

Sok ezer ember, égő fáklyák az SZFE diákjainak október 23-i tüntetésén

Startlap Kiemelt Hírek 2020. október 23.
Rég nem látott tömeg gyűlt össze, a koncertek és beszédek helyszínéül szolgáló Urániától egészen az Astoriáig kígyózik a sötétben csillogó fáklyák sora. Még a perecárus is ingyen osztogatja portékáját. Esti hírösszefoglaló.

Sok ezer ember, égő fáklyák az SZFE diákjainak október 23-i tüntetésén

Délután négykor kezdtek gyülekezni, majd nem sokkal később már több ezren indultak meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai által a “szellemi szabadság jegyében” meghirdettet felvonuláson. Fullajtár Andrea szavalt, egy idősebb nőhöz mentőt kellett hívni, a Ferenciek terén az résztvevők meggyújtották a fáklyáikat. Az esemény még nem ért véget, koncertekkel, beszédekkel folytatódik az Uránia előtt. A sötétben csillogó fáklyák sora egészen az Astoriáig kígyózik, még a perecárus is ingyen osztogatja portékájátErre a linkre kattintva  élő, fényképes beszámolóval követheted a történéseket.

Orbán Viktor általános maszkviselést akar

Az operatív törzs pénteki ülése után a kormányfő Facebook-videóban tájékoztatta a lakosságot az elhangzottakról. Orbán Viktor utasította az operatív törzset, hogy tájékozódjanak az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről. Katt ide a felvételért és a további információkért.

Müller Cecília aggasztó kilátásokról beszélt

Az országos tiszti főorvos pénteken tájékoztatta a közmédiát a járvány meredeken felívelő második hullámával kapcsolatban. Müller Cecília az őszi szünetre tekintettel felhívást intézett a szülők felé, valamint a remdesivir, a WHO által kétségbevont hatékonyságú gyógyszer alkalmazása mellett tett hitet. Ha érdekel, mi hangzott el, akkor itt folytasd az olvasást.

“Százmilliárdból keltenek gyűlöletet nap mint nap”

Hadházy Ákos és Szél Bernadett a közmédia Kunigunda úti székháza előtt 2020. október 23-án. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Szél Bernadett és a Hadházy Ákos pár száz ember részvételével tüntetést szervezett az MTVA-székház óbudai épülete elé. A két független képviselő felszólalásaiban arról beszélt, hogyan válunk a közmédia áldozataivá, aztán Galkó Balázs szavalt, majd a balhéjairól ismert Bede Zsolt is tiszteletét tette a helyszínen, és egy kisebb konfliktust generált. A demonstrációról további részletek és fényképek itt találhatók.

Előkerültek egy svájci fotós eddig ismeretlen képei ’56-ról

Jack Metzger 1956 októberének végén több más nyugati újságíróval együtt érkezett Magyarországra az éppen széthúzott vasfüggönyön át, hogy a felkelésről tudósítson. Metzger csak néhány napig maradt, egy győztesnek látszó forradalmat fényképezett, később pedig, immár Svájcban dokumentálta a magyar menekültek érkezését és fogadását. A gyászról, mámorról, hősiességről, vagy éppen csak mindennapi pillanatokról szóló képeit napjainkban alig ismerik. Erre a linkre kattintva nemcsak Metzger munkáiból találsz egy remek válogatást, hanem olvashatsz az 1956-os forradalomról készült felvételek kalandos történetéről.

A győri polgármester gondoskodott róla, hogy október 23-a idén is emlékezetes legyen

Győr fideszes polgármestere igyekezett kompenzálni a járvány miatt elmaradó nagyszabású ünnepségek hiányát: Dézsi Csaba Andrása városi megemlékezést egy különleges, szóló performansszal zárta, amelyet az MTI fényképésze is megörökített. Íme a fotók.

A Fővárosi Törvényszék jogellenesnek minősítette az SZFE dolgozóinak sztrájkját 

A Fővárosi Törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy a sztrájkbizottság tagjai jogellenes sztrájkba hajszolták bele a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóit. A bíróság több ponton mutatott rá jogszabályellenességre. A hallgatók közleményben reagáltak. Részletek itt.

Lemond a cseh egészségügyi miniszter, tilosban kapták rajta 

Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency via Getty Images

Roppant kínos helyzetbe került Roman Prymula: a cseh egészségügyi minisztert szerda éjjel kiszúrták, ahogy többszörösen is megszegi a járványellenes intézkedéseket. Azonnal a miniszter távozását követelték, köztük Andrej Babis kormányfő is, aki élesen bírálta a Prymula viselkedését. Mi történt? Innen kiderül.

Keresés az oldalon