Kiemelt Hírek 2018. november 06.

Semjén Zsolt törvényjavaslata alapján könnyen és gyorsan végrehajthatnák a nyugdíjasokat

Startlap Kiemelt Hírek 2018. november 06.
A miniszterelnök-helyettes javaslata más pontokon is belenyúlna a nyugdíjtörvénybe.

Semjén Zsolt benyújtott egy javaslatot a parlamenthez, amivel több ponton változtatna a nyugdíjtörvényen. A miniszterelnök-helyettes módosítását az azenpenzem.hu tanulmányozta. Ha a tervből valóság lesz, könnyebb és gyorsabb lesz a nyugdíjasok végrehajtása.

Semjén törvényben írná elő, hogy a nyugdíjasnak rendelkezési joga legyen azon számla felett, amelyre a nyugdíját folyósítják, aminek jelentősége lenne a tartozások behajtása során. A javaslat szerint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság intézné a tartozások levonását a nyugdíjakból, és a végrehajtási ügyekben is intézkedhetne. Amennyiben a nyugdíjból nem, vagy lassan térülne meg a követelés összege, a nyugdíjas keresetéből is levonhatnák a tartozást.

A szülőtartás során tartásra képes és kötelezhető hozzátartozók körét is meghatároznák

A 2016-ban a Polgári Törvénykövbe is bekerült a szülőtartás, amelynek részleteit a miniszterelnök-helyettes tovább pontosítaná. A nyugdíjtörvény alapfogalmai közé emelné a tartásra köteles és képes hozzátartozók kategóriáját. Eszerint vagy bírósági ítélet határozza meg a tartásra képes személyeket, vagy ha ilyen nincs, akkor azt kell annak tekinteni, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét, ami pillanatnyilag 71250 forint.

Hivatalból csökkenthetnék a jogsértően megállapított nyugdíj összegét

A jelenlegi szabályok értelmében amennyiben a nyugellátás összege jogsértően lett megállapítva, akkor öt éven belül csökkenthetik annak mértékét. A módosítás életbe lépésével ezt a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból teheti meg.

Keresés az oldalon