Sehol nincsenek a beígért új börtönök, Pintér Sándor most a rabokkal építtetné fel őket

Van olyan büntetés-végrehajtási intézet, ahol 160 elítéltre jut 100 férőhely.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-14 20:12

Fotó: Thinkstock

A június végi adatok szerint a magyar börtönök átlagtelítettsége 125%-os, nem véletlenül szóltak a hírek új börtönök építéséről. A tervezett beruházásokból eddig azonban semmi sem valósult meg. Pintér Sándor új javaslata szerint a rabok építhetnék fel a büntetés-végrehajtási intézeteket – írja az atv.hu.

A BV egészségügyi intézményeiben nincs túltelítettség, de Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtó Intézetben már közel 160 embernek kell osztoznia 100 férőhelyen. A Heves Megyei Büntetés-végrehajtó Intézetben és a Fővárosi Büntetés-végreható Intézetben sem valami rózsás a helyzet: előbbiben 158, utóbbiban 152 elítéltnek jut 100 férőhely.

A szakmabeliek biztosra veszik, hogy megépülnek a kormány által beígért börtönök, a kérdés csak az, hogy mikor

Lesznek börtönök, hiszen 2015-ben a magyar kormány megígérte ezt abban a strasbourgi eljárásban, amelyet a Helsinki Bizottság kezdeményezett a börtönök túlzsúfoltságával és a börtönkörülményekkel kapcsolatban a Varga-ügyben

– fejtette ki Víg Dávid, a Helsinki Bizottság rendészeti programvezetője. A magyar állam az utóbbi években már több pert vesztett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a börtönökben tapasztalható zsúfoltság miatt.

A kormány akciótervben új intézmények létesítését vállalta, melyeknek nyitását 2018-ra tervezték. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közlése szerint nyolc új börtönt terveztek Kunmadarason, Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban. A beruházásokra a közbeszerzési eljárásokat is kiírták, de később érvénytelenítették őket, mert a pályázók túl magas áron vállalták volna a feladatot. 

A szakértő szerint a megoldás nem a férőhelybővítésben van, hanem büntetőpolitikai változtatásokra lenne szükség

A magyarországi börtönnépesség EU-s viszonylatban magas, és a zsúfoltságra Víg Dávid szerint a megoldás az lenne, ha kevesebb embert ítélnének szabadságvesztésre. A szakértő példának a hajléktalanokat említette, akiknek a helyzetét például szociális bérlakás-programmal kellene segíteni ahelyett, hogy börtönnel fenyegetik őket.

A programvezető hozzátette: a nemzetközi kutatások is azt mutatják, hogy hosszú távon hiába nő a férőhelyek száma, 5-10 éven belül ugyanolyan túltelítetté válnak ezek az intézmények. A nyolc új börtönnel megvalósuló plusz 5000 hely hamar megtelne, hiszen jelenleg 17500 embert tartanak fogva 14000 férőhelyen. 

A Belügyminisztérium a rabokkal építtetné fel az új börtönöket

Pintér Sándor rendeletmódosítás tervezete szerint, ami a tárca honlapjára került fel, a fogvatartottakkal végeztetnék el az új börtönök építési munkálatait – számolt be az Index. A rabok kötelező foglalkoztatásáról szóló módosítás a földmunkáktól kezdve a szigetelésen át a festésig gyakorlatiag az összes munkálatot az elítéltekre bízná. A belügyminiszter a hazai börtönök túlzsúfoltságával indokolja a tervet.

Mai nap hírei

Fél nap alatt védettséget adhat a koronavírus ellen egy új magyar gyógyszer

168ora.hu9 órája

Mesés vagyon, ezt hagyta örökösére Pécsi Ildikó

metropol.hu10 órája

Veszélyes is lehet az iPhone 12 sorozatban lévő Magsafe

gsmring.hu11 órája

Erős gyengülést mutatott reggel a forint

tozsdeforum.hu12 órája

Előre leszóltak nekik, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbán Viktorról szóló számukat

444.hu14 órája

Ezzel a Youtube funkcióval rengeteg új videót fedezhetsz fel!

digitalhungary.hu14 órája

Újabb adag havazás jön

agroinform.hu14 órája

Ben Affleck újabb fotóján nevetnek az internetezők: mi van vele?

joy.hu16 órája