Schadl-per: találtak még néhány autót, egy hajót és egy légi járművet

Startlap - Startlap
Az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós büntetőperében ma a koronatanút hallgatták meg. A bíró bemutatta azt a pingvin alakú adathordozót, amelyen Schadl pénzeinek útját dokumentálták.

A nyári ítélkezési szünet után kedden folytatódott a Fővárosi Törvényszéken az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós büntetőpere, melyben az elsőrendű vádlott Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke, a másodrendű vádlott pedig Völner Pál volt igazságügyi államtitkár. Schadlt továbbra is fogva tartják, Völner szabadlábon védekezik.

A keddi tárgyaláson a vádalkut kötött koronatanú nyár végén elkezdett távmeghallgatására került sor. A hivatalosan végrehajtójelölt, valójában pénzügyes F. Vivien tíz éven át dolgozott bizalmi emberként a végrehajtók volt elnöke mellett.

Még a koronatanú meghallgatása előtt a keddi tárgyalás elején kiderült, hogy

az ügyészség talált még néhány autót, egy hajót és egy légi járművet Schadl György tulajdonában.

Ezek lefoglalását kérték – tudósított a bíróságról a 24.hu. Völner védője pedig Vízkelety Mariann volt államtitkár tanúmeghallgatását sürgette, “nehogy túl késő legyen” a betegséggel küzdő volt politikus kikérdezése.

Ezek után került sor F. Vivien meghallgatására. A bíróság bemutatta, hogy a nőtől lefoglaltak egy pingvin figurát, ami az az “Egyenlegmoncsi” nevű adathordozó volt, amelyen Schadl pénzeinek útját – többek között a Völner Pálnak juttatott kenőpénzeket is – dokumentálták.

F. Vivien korábbi vallomásait kedden is fenntartotta.

A vád szerint Schadl majdnem egymilliárd forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén. Az összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként – legalább 83 millió forintot – adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló volt fideszes államtitkárnak.

Schadl nincs könnyű helyzetben, ugyanis a szintén megvádolt hét végrehajtó közül hatan beismerték bűnösségüket, így azt, hogy kenőpénzt fizettek a végrehajtói kar elnökének a kinevezésükért cserébe. Schadl és Völner ugyanakkor tagadják a vádakat – emlékeztet a 24.hu.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére.

A büntetőpert októberben és novemberben is több napon át tárgyalja majd a bíróság.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ez is érdekelhet

képcím

Kiengedték Schadl Györgyöt

képcím

Hamász-vezető: A harc behatolt a cionista entitás szívébe - A...

képcím

Hableány-tragédia: Elítélték a Viking Sygin kapitányát