Reuters: 6400 milliárd forintnyi uniós támogatást vonhatnak el Magyarországtól

Startlap - Startlap
Szerdán vitáztak az Európai Parlamentben a magyar jogállamiság helyzetéről, csütörtökön pedig szavaznak is róla. Délelőtti hírösszefoglaló.

Reuters: 6400 milliárd forintnyi uniós támogatást vonhatnak el Magyarországtól

Csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrás felfüggesztését javasolhatja az Európai Bizottság a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban a „korrupciós gondok” miatt – írta szerdán a Reuters. A pontos összeget egyelőre nem tudni. Bővebben.

Orbán Viktor öccse egy fegyverkereskedő cég körül sertepertél, és Norbi-update termékeket forgalmaz

Orbán Viktor miniszterelnök 14 évvel fiatalabb öccséről, annak üzleti világhoz kötődő tevékenységéről írt cikket a Direkt36. Orbán Áron kedveli a fegyvereket, Facebookján például olyan videót is megosztott, ahol szendvicset készít egy vadászkéssel, az asztalon pedig egy pisztoly van elhelyezve. Részletek.

Novák döntött: már nem magyar a 10 éves kislány

Megjelent a Magyar Közlönyben a köztársasági elnök három határozata. Novák Katalin visszavonta egy 10 éves, Kisvárdán született kislány magyar állampolgárságát. A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A döntésről ezen a linken találsz több információt. 

Orbán alig használt csodafegyvert adott Rogánnak a tényfeltáró korrupcióüldözéshez

MTI/Kovács Tamás

Nincs még egy olyan állami szerv, amely annyira elzárkózna a nyilvánosságtól, mint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal – mondja a TASZ a szervezetről, ami mostantól Rogán Antal fennhatósága alatt működik. Ha csak szigorúan a jogszabályokat nézzük, akkor titokzatos és papíron nagy kormányzati befolyással rendelkező szervezetről van szó. A témáról itt ebben a cikkben írnak bővebben.

Borkai Zsolt: Nem fogja egy ítélet semmivé tenni azt a megaláztatást, amit ők tettek velem

Szerdán elítélték a Borkai Zsoltékkal együtt jachtozó nőt, a szexvideó miatt 1,5 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie. Az évek óta visszavonultan élő Borkait a Blikk épp favágás közben érte utol. Ha érdekel, hogyan kommentálta a bíróság ítéletét a volt győri polgármester, ide kattints.

Nettó kétmilliót keres Ádernél Lázár helyettese

Az Áder János volt köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál Lázár János ugyan nem vesz fel díjazást, helyettese, Csepreghy Nándor viszont bruttó hárommillió forint körüli összegért viszi az operatív ügyeket, miközben államtitkárként is kétmilliót keres. Csepreghy a 24.hu-nak elárulta, hogy mi az oka a kimagasló díjazásának. Innen megtudhatod.

Az orosz-ukrán háború hírei

Kisebb autóbalesete volt Zelenszkijnek; Von der Leyen Kijevbe látogat; Üzbegisztánba érkezett Putyin; áradásveszély Közép-Ukrajna legnagyobb városában. Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

A hadiszerencséje nyerőbe fordult, de a gazdasági összeomlás szélén táncol Ukrajna. A hadszíntéren is végzetes lehet Ukrajna számára, ha a költségvetési válsága még komolyabb szociális válságba torkollik a téli hónapokban. Ezen a beígért, de nem folyósított európai pénzek segíthetnek. A G7 cikke.

Juan BARRETO / AFP

A magyar külügy a Belügyminisztériumhoz küldte az ukrán ügyvivőt, hogy ott reklamáljon, ha gondja van azzal, amit a magyar tankönyvek írnak Ukrajnáról, de Maruzsa Zoltán államtitkár nem nyitott az egyeztetésre. Az esetről a hvg.hu számolt be.

A tej után a cukor is hiánycikk több helyen

Hamarosan véget érhet az élelmiszer árstop, a kormány ugyanis 2022 október elsejéig tartja csak fent, de már most érződik, hogy sokan előre bespájzoltak az érintett termékekből. Már cukrot sem lehet kapni mindenhol. Bővebben.

Hirtelen ront ránk a hűvös, őszi idő

Az első komolyabb hideghullám csütörtökön éri el hazánkat. A hétvégén már a szeptember közepén szokásosnál több fokkal hűvösebb időre kell számítani. A részletes előrejelzést itt találod.

 

Címlapkép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ez is érdekelhet

képcím

Döntött Németország: mehetnek a Leopard tankok Ukrajnába

képcím

Képeken a hét legfontosabb hírei

képcím

Meghalt az ukrán belügyminiszter a kijevi helikopterbalesetben