Kiemelt Hírek 2018. július 31.

Repülőgép, ami a leszállás után vonatként működne tovább – videó

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 31.
Páratlan technikai újítás.

Ha valóra válik az  Akka Technologies ötlete, akkor akár vasútállomások is fel lehetne szállni a levegőbe.

Fotó: Youtube

A mindmáig leggyorsabb utasszállító, a világhírű Concorde kivonásával egyre többször felvetődik, hogy újra forgalomba kellene állítani valamilyen új fejlesztésű szuperszonikus gépet, lévén ezek jelentősen lecsökkenthetnék az utazások idejét.

Fotó: Youtube

Hasonló okok miatt fejlesztette ki francia az Akka Technologies a Link & Fly nevű tervét, mely a gyorsaság mellett még egy szokatlan újítással is szolgálna: a gép törzsét, vagyis a az utasteret le és fel lehetne csatolni a szárnyakra. A modult a leszállás után vagy a felszállás előtt egy síneken közlekedő járműhöz rögzítenék, így akár vonatként is képes lenne funkcionálni.

Az ideáig csak nagy vonalakban felvázolt koncepció alapján a 162 fős utasközönség egy csőszerű vonatban foglalna helyet, amelyre ha már a repülésre kerül a sor, akkor rögzítenék a szárnyait. Maximum 21 ezer kg hasznos terhet lenne képes szállítani, szárnyainak fesztávolsága pedig 49 métert tennének ki. 2200 km-re elegendő üzemanyag kapna rajta helyet, és maga a gép a hangsebesség 0,78 részével tudna repülni, nagyjából 12 km-es magasságban.

Keresés az oldalon