“Nem tudjuk kezelni az embert, mind a ketten vérzünk”

Startlap - Startlap
Újabb részletek az újbudai rendőrgyilkosságról.

Péntek este gyertyagyújtást tartottak annak a fiatal rendőrnek az emlékére, akit egy tomboló férfi késelt halálra csütörtök este, két kollégáját pedig megsebesítette. A rendőrgyilkosság kapcsán sok részlet még mindig nem ismert, összegyűjtöttük viszont, amit péntek este tudni lehet a tragédiáról. 

A gyanúsított, Sz. Szilárd miután egy rendőrt halálra késelt, másik kettőt megsebesített, az utcára menekült, ahol figyelmeztető lövést adtak le az őt üldöző rendőrök. A lakók erre lettek figyelmesek, többen videózni kezdtek. A hvg.hu birtokába jutott felvételen tisztán látni, ahogy a villamos megállójában a három férfi az erősítés kiérkezésére vár. Addigra már mindkét rendőr megsebesült a támadásban, egyikükön látszik, hogy erős fájdalmai vannak a bal lábában. “Nem tudjuk kezelni az embert, mind a ketten vérzünk” – mondja a kezében lévő rádióba. A gyanúsított eközben segítségért kiáltozik. 

Zavart volt, hangokat hallott

Péntek hajnalban jelent meg az első hír a rendőrség oldalán az újbudai tragédiáról, amely során egy rendőr meghalt, másik kettő pedig megsebesült csütörtök éjjel. A beszámoló szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjába este 10 óra után érkezett bejelentés, miszerint Budapest XI. kerületében – egy Lecke utcai társasházban – egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és be akar jutni az ingatlanba.

A Telex információi szerint a 30 év körüli, rendkívül izmos, 80 kiló körüli gyanúsított már szerda este megpróbálta rátörni az ajtót szomszédjára, ám ez akkor még nem sikerült neki. Másnap, csütörtök este hét óra körül állítólag körbejárta a négyemeletes társasházat, és mindenkihez becsengetett. „Nem látjátok, mi történik itt? Nem lakik itt senki?” – elmondások szerint ezt üvöltötte a férfi agresszíven, mutogatva a szemközti házakra, a sötét utcára. Láthatóan zavart állapotban volt, de aztán elcsendesedett. Végül este tíz óra körül szakította be a szomszédja ajtaját, mivel – a Telex értesülései szerint – meg akarta menteni a fölötte lakót, de nem tudni, mitől. A lap azt írja, miután beszakította az ajtót, a férfi bevallotta a betörés tényét.

Rátámadt a kiérkező rendőrökre, videón a lövés pillanata

A kiérkező rendőrök a ház folyosóján elkezdték megbilincselni a 35 éves férfit, aki ekkor hirtelen rájuk támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni az intézkedést, majd egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel a rendőröknek rontott, és mindhárom rendőrt megszúrta, a rendőrségi közlemény szerint azért, hogy megölje őket. Ezt követően a gyanúsított az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. 

Az egyik szemtanú beszámolója szerint a rendőrök megerősített létszámban érkeztek a helyszínre, éjfél előtt nem sokkal 42 rendőrautót, csapaszállító autót, 3 mentőt számoltak meg a Fehérvári úton. A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték, ám Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert már nem sikerült megmenteni, a kórházban életét vesztette.

Az rtl.hu egyik nézője felvételt készített arról, ahogyan a támadót lábon lövik a rendőrök. A videóban hallható, hogy a támadó segítségért kiált, gyilkosoknak nevezi a rendőröket. A lap azt írja, a férfit elfogták és kórházba szállították.

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője pénteki sajtótájékoztatón jelezte, hogy a parancsnoki kivizsgálások még folynak, de a rendelkezésre álló adatok szerint a rendőri intézkedés, benne a lőfegyverhasználat szakszerű, jogszerű és arányos volt.

Fiatal rendőr az áldozat, gyászol a BRFK

A BRFK Facebook-oldalán egy megható, személyes hangvételű posztban emlékeztek meg elhunyt társukról. Baumann Péter tanulmányait Miskolcon végezte, majd 2013. július elsején szerelt fel próbaidős járőrként a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság állományába, ezt követően lett körzeti megbízott. Kiemelik, hogy teljesítményértékelésnél kivételes minősítést kapott. 

A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.

Peti mosolygós, a rosszkedvet hírből nem ismerő, családját rajongásig szerető, hivatásának élő rendőrként ismerték. (…) Valósággal feloldódott hivatásában, az élete volt a rendőrség, a Cég kitöltötte minden pillanatát, gyakorlatilag hobbija sem volt. Egy éve talált rá a szerelem, társa, Niki szintén hivatásos állomány tagja egy társszervnél. Családját, különösen édesanyját rajongásig szerető emberként ismerték, 32 esztendős bátyja, István is gyászolja.”

Az elhunyt rendőr társaival, egyenruhában.
A XI. Kerületi Rendőrkapitányságon nemcsak kollegaként, hanem barátként is gyászolják a meggyilkolt fiatal rendőrt. (Fotó: BRFK)

A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek munkatársuk helytállása előtt.

A BRFK összes objektumában bekapcsolták a szirénákat péntek délután egykor. A hősi halált halt rendőrről bajtársai és parancsnokai a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon péntek délután 17 órakor gyertyagyújtással emlékeznek meg.

Pintér Sándor és Orbán Viktor is megszólalt

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – tudatta a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel. Pintér Sándor részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Baumann Péter temetéséről – amelynek költségeit teljeskörűen a rendőrség viseli – később intézkednek, “a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás összes lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja” – írták. Orbán Viktor még péntek reggel együttérzését fejezte ki a megkéselt rendőr családjának, és jobbulást kívánt a sérülteknek a Kossuth rádió szokásos, péntek reggeli interjújában. “Gondoskodni fogunk róluk, természetesen” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Belügyminisztérium közölte továbbá, hogy a rendőri intézkedés során egy másik rendőr a bal combján, egy harmadik rendőr pedig a mellkasának jobb oldalán és jobb karján szenvedett szúrt sérüléseket. A két megsérült rendőrt a belügyminiszter elismerésben részesíti – tették hozzá.

A tárcavezető – a rendészeti államtitkár, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány kíséretében – meglátogatta a péntek délután még megfigyelésen kórházban tartózkodó megsérült járőrt, akinek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt – áll a közleményben. A harmadik megkéselt rendőrt hazaengedték a kórházból az ellátása után, ő már otthonában lábadozik.

A gyanúsítottat már jól ismerték a környéken 

A hvg.hu újságírója a helyszínen készített interjút az egyik szemtanúval, aki elmondta, hogy a XI. kerületi Lecke utcai társasház többi lakójához hasonlóan az éjszaka folyamán, háromnegyed 11 magasságában egy lövésre lett figyelmes, ezután figyelt fel az utcán zajló eseményre. 

Balhés, kisportolt, erős testalkatú emberként jellemezte a szemtanú a gyanúsítottat. “A kötekedés benne volt, legtöbbször a szomszédok ezt nem veszik fel, elengedik a fülük mellett, most ez nem így történ és rájuk támadt” – fogalmazott a megszólaló, aki hozzátette, hogy a férfi korábban több lakóval is összeszólalkozott.

A gyanúsított korábban a szomszédoknak a Lecke utcai parkolókat érintő átalakításról és az önkormányzatról panaszkodott, “ő ott rendszeresen parkol és ha fizetőssé fogják tenni, akkor ő kitépi a földből a táblákat és az automatát is” – nyilatkozta a szemtanú.

Fokozottan veszélyes a társadalomra

Nem terrorcselekmény történt Budapesten csütörtök este, amikor három rendőrt megkéseltek a XI. kerületi Lecke utcában – hangsúlyozta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője az ügyben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Fürcht Pál főügyész közölte: a KNYF több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz, amely bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt. Az ilyen esetekre kiemelt figyelmet fordít az ügyészség – mondta, hozzátéve: aki rendőr sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az fokozottan veszélyes a társadalomra.

A főügyész – aki maga is nyomozott a helyszínen -, a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel többet nem kívánt közölni.

Fekete zászló a Rákospalotai Rendőrkapitányság épületén.
Fekete zászló a Rákospalotai Rendőrkapitányság épületén 2023. január 13-án. MTI/Máthé Zoltán

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi nem tett vallomást a kihallgatása során, és panaszt tett a gyanúsítás ellen.

A környékbelieket is megrázta az eset

A Telex helyszíni tudósítója szerint a Lecke utcai társasház előtt még péntek délelőtt 11 óra után is helyszíneltek a rendőrök. Az Etele út/Fehérvéri út megállóból nagyjából dél magasságában takarították fel a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai az ottmaradt vérnyomokat, amelyeket addig csak egy-egy darab földdel takartak el.

Az ott élőket megrázta az éjszakai eset. Két, a szemben lévő házban élő kutyasétáltató nő arról beszélt, hogy ők nem ehhez vannak szokva a környéken. Egyikük a lövés hangjára lett figyelmes tévénézés közben, először azonban azt hitte, hogy szilveszterről megmaradt tűzijátékokat durrogtatnak az utcán. Elmondták, hogy a történtek után alig tudtak visszaaludni, egyikük pedig megjegyezte, hogy nemrég az ő ajtaját is megpróbálta felfeszíteni valaki, de nem tudja, lehet-e ennek az esetnek bármi köze a mostanihoz.

Megemlékezés az újbudai rendőrkapitányságnál

Mécseseket és virágokat helyeztek el Baumann Péter szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr fotóinál az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen péntek kora este – közölte az MTI. A gyászoló kollégák, ismerősök és barátok mellett jelen voltak többek között az Országos Mentőszolgálat munkatársai, Jáger István XI. kerületi rendőrkapitány és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is. 

Baumann Péterre emlékező gyászolók.
Baumann Péterre, a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrre emlékező gyászolók az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen és gyertyagyújtáson. MTI/Lakatos Péter

Az ellenzéki politikus és pártok is reagáltak

Az ellenzéki politikus és pártok sorra fejezik ki döbbenetüket és részvétüket a történtek kapcsán. 

Szecsődi Patrik, a Mi Hazánk helyi önkormányzati képviselője kezdeményezte, hogy Újbuda saját halottjának nyilvánítsa Baumann Pétert, a temetés költségeit is átvállalva. 

Barabás Richárd (Párbeszéd), Újbuda alpolgármestere közösségi oldalán jelezte, Újbuda Önkormányzatának épületeire felvonják a fekete zászló tiszteletük és részvétük jeleként.

Sas Zoltán, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke közösségi oldalán úgy fogalmazott: biztos abban, hogy a magyar rendőrséget is fel kellene szerelni testkamerákkal, ezeknek egyrészt lenne visszatartó erejük, másrészt pontosan vissza lehetne követni, hogy mi és hogyan történt egy-egy intézkedés során.

1988 óta ez volt a 13. rendőrgyilkosság az országban

A HírTV összegyűjtötte a magyar kriminalisztika legnagyobb port kavaró eseteit, amikor egy munkáját ellátó fegyveres szenvedett súlyos sérülést. A csütörtök esti tragédia az 1988 óta vezetett statisztika szerint a 13. hazai rendőrgyilkosság.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

 

Ez is érdekelhet

képcím

Eltemették az Újbudán meggyilkolt rendőrt

képcím

Beismerő vallomást tett az újbudai rendőrgyilkos

képcím

Képeken a hét jelentősebb hírei