Rejtély, miért vette el Novák Katalin egy 10 éves magyar kislány állampolgárságát

Startlap - Startlap
A Helsinki Bizottság "szokatlannak" nevezte a döntést, ugyanis még lopás vagy köztörvényes bűncselekmény esetén sem szokás elvenni a magyar állampolgárságot, és méltányossági alapon is dönthettek volna a kisvárdai gyermek sorsáról. Délelőtti hírösszefoglaló.

Rejtély, miért vette el Novák Katalin egy 10 éves magyar kislány állampolgárságát

Néhány napja a Magyar Közlönyből derült ki, hogy a köztársasági elnök visszavonta egy 30 éves munkácsi születésű nő és magyarországi születésű tízéves gyermeke állampolgárságát. A Helsinki Bizottság szerint a lépés “szokatlan”, hiszen még lopás vagy köztörvényes bűncselekmény esetén sem szokás elvenni a magyar állampolgárságot, és a gyermek esetében méltányossági alapon is eljárhatott volna az államfő. Bővebben.

Hadházy Ákos turistajeggyel jutott be a Parlamentbe

Annak ellenére, hogy nem Hadházy volt az első képviselő, aki az alakuló ülésen nem vett részt, és mások számára engedélyezték, hogy a következő ülésen letehessék az esküt, a független képviselőnél Kövér László adminisztratív okokra hivatkozva megtagadta ezt. Hadházy Ákos végül bejutott az épületbe, de alaposan összezavarta még az őrséget is. Videó.

A Fidelitas alelnöke és barátai egy I. kerületi klinika lakói lettek pár nappal az időközi előtt

Alig hatvan szavazattal nyerte meg a Fidesz jelöltje a budai időközi választást, amelynek kapcsán a Momentum a helyi választási bizottsághoz fordult. Egy Ostrom utcai magánklinika címére gyanúsan sokan “költöztek be” a voksolást megelőző napokban, akik közül a 24.hu a korábban több mint tíz éven át Csömörön politizáló Baczkó Norbert Fidelitas-alelnököt és ismerőseit azonosította. Az ügyről itt írnak.

IDEA: Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, a Jobbiké bezuhant

MTI/Máthé Zoltán

Az IDEA Intézet felmérése alapján jelentős veszteséget könyvelhet el a kormánypárt a választás óta, gyakorlatilag az összes olyan szavazójuk eltűnt, akiket a kampány alatt szereztek meg. Az ellenzéki pártok körében a Jobbik támogatottsága a legérdekesebb: történelmi mélypontra zuhantak ugyanis. Részletek.

400 holttestet találtak egy tömegsírban az oroszoktól visszafoglalt Izjumban

Oroszország mindenhol halált hagy maga után, ezért felelősségre kell vonni

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij elnök az orosz invázió során megtalált eddigi legnagyobb tömeges temetkezési helyről. Részletek.

További drágulást és bezárásokat okozhat az energiaárak robbanása

Ugyan a kormányzati kommunikáció már egy ideje a gáz- és villanyárak növekedésére mutogat az infláció egyik fő okozójaként, a hosszú távú szerződésekkel rendelkező vállalatoknál valójában csak októberben, illetve január elején szembesülnek majd a kiugró árakkal. Azok, akiknél “csak” 5-6-szorosára növekednek az energiaköltségek, már szerencsésnek mondhatják magukat. A G7 közel egy tucat vállalatvezetővel és cégtulajdonossal beszélgetett arról, milyen következményekre számíthatunk a gyakorlatban. Bővebben.

A kínai delegációt nem engedik II. Erzsébet ravatala mellé

Lorena Sopena/Anadolu Agency via Getty Images

A Politico értesülései szerint a kínaiak nem léphetnek be a Westminster Hallba, amelynek oka állítólag az a kilenc brit állampolgár, akiknek tavaly befagyasztották a vagyonukat és kitiltották őket az országból. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Lélegzetelállító panorámakép érkezett a Marsról

A Perseverance marsjáró által készített több mint 1100 felvételből állították össze az elképesztő részletgazdagságú, 2,5 millió pixeles fényképet, amelyen még a kőzetek hajszálrepedései is láthatók. A fotó – amelyet erre a linkre kattintva lehet megtekinteni – minden idők legrészletesebb felvétele idegen bolygóról.

A szokásosnál hűvösebb idő érkezik a hétvégére

Egy hullámzó frontrendszer hatására csapadékos és szeles időjárásra számíthatunk. A következő napok előrejelzése itt található.

(A címlapképen Novák Katalin köztársasági elnök gyerekekkel játszik az új bölcsődében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádnémetiben, az avatás napján, 2022. szeptember 15-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ez is érdekelhet

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

képcím

Magyar Péter elárulta, ki beszél a hangfelvételen, amit kedden...

képcím

Novák Katalin a Karmelitában járt