Rákkutatásért járt az idei orvosi Nobel-díj

James P. Allison és Hondzso Taszuku az immunrendszer saját gátló mechanizmusainak feloldását, vagyis a negatív immunreguláció gátlását kutatják.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-01 14:43

Fotó: Wikipedia/ 大臣官房人事課, Gerbil

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – közölte az MTI a stockholmi Karolinska Intézet bejelentése alapján.

A legrangosabb tudományos elismerést a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására alapuló tumorterápia kifejlesztésével érdemelte ki a két kutató, akinek felfedezései mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben. 9 millió svéd koronát (282 millió forintot) kapnak az elismerés mellé, amelyet a díjátadó ünnepség keretében december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján tartanak.

Kutatásaik arra konentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes megtámadni a rákos sejteket

James Allison a Berkeley Egyetem kutatójaként az 1990-es években a CTLA-4 (citotoxikus T-limfocita-asszociált protein 4) nevű fehérjét tanulmányozta, amelyen megfigyelte, hogy fékezi a T-sejteket. Megalkotott egy antitestet, amely képes volt gátolni a CTLA-4 működését, majd azt vizsgálta, hogy a fék feloldásával az immunrendszer képes-e megtámadni a rákos sejteket. 1994-es első kísérletei során látványos eredményeket ért el: egereknél gyógyítani tudták a rákot az antitest segítségével. Embereken 2010-ben végzett kísérletet, és előrehaladott melanomás betegnél eltűntek a rák tünetei.

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem kutatója 1992-ben fedezte fel a “programozott halál 1” (PD-1) nevű fehérjét, amely szintén a T-sejteken fejeződik ki, és a CTLA-4-hez hasonlóan fékként működik. A klinikai kísérleteket követően kifejlesztett terápia hatékonyságát mutatja, hogy Taszuku olyanokon is tudott segíteni, akinek betegségét korábban gyógyíthatatlannak tartották.

 

Mai nap hírei

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu6 órája

Top 12 – Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

napidoktor.hu7 órája

Nagyon elvesztette a Fidesz Ferencvárost

168ora.hu7 órája

Érdekes infó a Windows 10 következő változatáról

itbusiness.hu8 órája

Nagy az érdeklődés az Iszomm iránt Szanyi Tiborék szerint

demokrata.hu10 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu12 órája

Nagyon vigyázz velük: ebből a 6 jelből ismerheted fel a megbízhatatlan embereket

joy.hu15 órája

Nyugdíj kisokos 2021 - Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj

ado1szazalek.com15 órája