Race-001 volt a rendszáma az Árpád hídon biciklist halálra gázoló autónak

Startlap - Startlap
A főváros 48 sebességmérő kihelyezését készítette elő - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a baleset után.

Race-001 volt a rendszáma annak az autónak, ami a szalagkorlátot átszakítva halálra gázolt egy kerékpárost hétvégén az Árpád hídon – írja Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében. Mint írja, ebből is látszik, hogy nem egy szerencsétlen véletlenről, hanem rendszerszintű problémáról van szó. “Ha lennének sebességmérő kamerák és drákói szigorúságú büntetés, ezek a kretének egyből visszavennének az arcukból és a sebességből is. A kamerák felszerelése ugyan állami feladat – a bírságokból befolyó pénzzel együtt -, de mi nem várunk tovább rájuk: a főváros 48 sebességmérő kihelyezését készítette elő. Remélem, hamarosan működésbe is tudjuk hozni őket” – jelentette ki a főpolgármester.

Race 001. Ez volt a rendszáma annak az autónak, amelyik a szalagkorlátot legyalulva halálra gázolt egy ártatlan embert….

Közzétette: Karácsony Gergely – 2023. július 3., hétfő

A Telex megnézte a Jármű Szolgáltatási Platform adatait, és eszerint a Race-001 rendszám egy Mercedes-AMG E 63 S-hez tartozik, amelyet 2018-ban vettek nyilvántartásba Magyarországon. Eddig három tulajdonosa volt. Az autóval tavaly júliusig majdnem 93 ezer kilométert tettek meg.

Szombaton egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval. Az autó letarolta a szalagkorlátot, és halálra gázolt egy éppen arra haladó biciklist. Ezután visszapattant az útra, ahol egy másik kocsinak is nekicsapódott. A 26 éves kerékpáros olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe. Az RTL Híradónak nyilatkozó igazságügyi szakértő szerint 130-150 kilométer per órával száguldozhatott az autós, mielőtt átszakította a szalagkorlátot.

A hvg.hu megkereste a rendőrséget, és azt szerették volna megtudni, hogy a két autó versenyzett-e egymással. A válaszban azt írták: ennek tisztázása “a folyamatban lévő, szakértők bevonásával folytatott nyomozás feladata”. Hozzátették: kiemelten foglalkoznak a gyorsulási versenyekkel, igyekeznek kontroll alatt tartani a városban azokat a hosszú, egyenes szakaszokat, ahol ilyen versenyek előfordulhatnak. Leírásuk szerint ilyen a Váci út, a Szentendrei út, az Óceánárok út, a Hungária és a Könyves Kálmán körutak, az Üllői út, a Soroksári út, a Nagytétényi út, a Szentmihályi út, az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a 6-os számú főút is. Mint írták, tavaly negyven, idén már tíz, kifejezetten az illegális gyorsulási versenyekre fókuszáló akciót tartottak.

A büntetőjog a gyorsulási versenyt, mint fogalmat nem ismeri. Az extrém sebességtúllépést és a közúti veszélyeztetést viszont igen – írja a lap, hozzátéve, hogy ha a kettő egyszerre áll meg akkor annak súlyos börtönbüntetés lehet a vége. Borbély Zoltán ügyvéd, közlekedési szakjogász a hvg.hu-nak azt mondta: ebben az ügyben a nyomozás még nem zárult le. A lap úgy tudja, hogy egyik – amúgy kórházban fekvő – sofőrt sem tartóztatták le a rendőrök, a vádemelés pedig még nagyon messze van, ha egyáltalán lesz, így korai lenne bármit mondani erről.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Karácsony: Toronyházak, amik elrontják a Hősök tere...

képcím

Beáll Karácsony mögé a DK az önkormányzati választáson

képcím

Ilyen volt az oktatásügyi tüntetés Budapesten