Rabokat kezdhetett el besorozni az orosz hadsereg

Startlap - Startlap
Már Zelenszkij szülővárosát is lövik az oroszok; a német kereskedelmi kamara szerint gáz nélkül gáz lesz; Szijjártó szerint nem látszik a háború vége, Kijevbe látogathat Ferenc pápa. Az ukrán-orosz válság hírei.

Rabokat kezdhetett el besorozni az orosz hadsereg

A Gulagu.net nevű orosz oldal szerint orosz rabokat hoznak ki a börtönből Nyizsnij Novgorodban és Mordáviában, hogy utána harcolni vigyék őket Ukrajnába. Hasonló hírek jöttek Szentpétervárról is, ahonnan körülblelül ötven rabot sorozhattak be. A brit hírszerzés pedig arról ír, hogy Oroszország egész területéről tartalékosokat gyűjtenek, és Ukrajna közelében vonják őket össze a következő támadó hadműveletekhez. (24.hu)

Az ukránok szerint az oroszok szándékosan pusztítják el a termést

Odessza régió katonai adminisztrációjának vezetője, Szerhij Bratcsuk szerint az oroszok szándékosan pusztítják el a termést. A vezető szerint azért bombázzák a mezőket, hogy tüzeket gyújtsanak, amelyek már naponta pusztítanak a régióban. Az oroszok szerinte nem engedik a helyieknek, hogy eloltsák a tüzeket. (24.hu)

Szijjártó: Nem látszik a háború vége

Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek adott interjút. A külgazdasági és külügyminiszter a déli határra nehezedő migrációs nyomásról és a magyar-lengyel kapcsolatokról is beszélt a lapnak. Az interjúban elhangzottakat ebben a cikkben foglalják össze.

Bírálta Ukrajna lerohanását, börtönre ítélték a moszkvai önkormányzati képviselőt

Bűnösnek találták és hétévi börtönbüntetésre ítélték pénteken Alekszej Gorinov moszkvai önkormányzati képviselőt, amiért bírálta Ukrajna orosz lerohanását. Ha érdekel, pontosan mit mondott a hatvanéves vádlott, amiért most börtönbe kell vonulnia, ide kattints.

Már Zelenszkij szülővárosát is lövik az oroszok

Ed JONES / AFP

Rakéta csapódott be szombat reggel Krivij Rih városában – számolt be az esetről a Bloomberg híroldal, amely megjegyezte: ez a település Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosa. A település nem messze található a fronttól. Részletek.

Ferenc pápa találkozhat Kirill pátriárkával, és lehet, hogy Ukrajnába is elutazik

Paul Gallagher érsek, a Vatikán „külügyminisztere” a Rai1 olasz televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a 85 éves pápa július végén, Kanadából visszatérése után megbeszélést folytat majd munkatársaival egy lehetséges kijevi látogatásról. Bővebben.

Levélben köszönte meg Orbánnak a segítséget a rabbi

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért. Részletek.

A német kereskedelmi kamara szerint gáz nélkül gáz lesz

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) súlyos gazdasági következményekre figyelmeztet az orosz gázszállítások teljes kiesése esetére. Ide kattints.

Közel 13 ezer ember érkezett Ukrajnából Magyarországra pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6798 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 6200-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton. (24.hu)

Az orosz autózás visszarobog a szocializmusba

Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP

Nincs légzsák, övfeszítő és ABS az új Ladákban, ráadásul csak a kilencvenes évek környezetvédelmi normáját teljesítik. Brutális mélyrepülésben vergődik az orosz autóipar, de a háború hatásai talajszinten is érzékelhetők. Mit kezdenek a megmaradt gyártók az új helyzettel? Milyen autót választanak a legtöbben a kicsontozott kínálatból? Mitől szenvednek a korábban vásárolt autók gazdái, és miről álmodik Moszkva polgármestere? A Telex cikke.

Orosz közvélemény-kutatás Putyin támogatottságáról

Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ június végén elvégzett felmérésének most közzétett eredményei szerint Vlagyimir Putyin támogatottsága jelentős, de némi visszaesést jelez az előző méréshez képest. A 147 millióból 1600 oroszt kérdeztek meg. Az eredményeket itt találod.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán a gazdákkal kampányol: "Én volnék Magyarország első...

képcím

Titokban, egy magtárban indította a kampányt Orbán Viktor

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...